Način pripreme
1. Kajsije koje korsitite za pravljenje ovog likera treba da budu mekane i dobro uzrele. Operite ih, prepolovite i odstranite koštice. Pospite sokom od jednog limuna i šečćerom.
2. Sipajte u voće vodu i stavite na umerenu vatru na 10-15 minuta, nakon toga sklonite sa ringle i pasirajte u gladak pire. Ostavite da se ohladi i procedite kroz finu cediljku.
Ovde postoji mala posebnost koju želim da istaknem:
Ako želite da vam liker bude laganiji možete da sipate alkohol već u tom trenutku dok je pire vruć i da mešate na slaboj vatri 1-2 minuta, tako da etil alkohol ispari i napitak postane nežniji i lagan.
U suprotnom nastavite na sledeći način:
3. Nakon što se pire od kajsija ohladi, pomešajte ga sa belim vinom i mastikom ili uzom.
Promešajte i probajte. Ako ima potrebe dodajte još šećera (poželjno šećer u prahu, da se lakše rastopi) ili razredite sa još vode ili alkohola. Možete da ga naglasite po vašem ukusu.
4. Gotov liker od kajsije sipajte u odgovarajuće bočice, zatvorite ih dobro i stavite u frižider na 24 sata, nakon toga napitak je spreman za konzumaciju.
5. Servirajte u mali čašama sa kockama leda i konzumirajte sa uživanjem u kombinaciji sa šoljom vruće kafe ili omiljenim desertom.
Živeli!