Rižoto sa tikvicama i pečurkama

Mariola PantelicMariola Pantelic
Džedaj
9k
96
593
27/02/2020
"Ako je na stolu aromatičan pirinač sa tikvicama i pečurkama, drugo nam ne treba "
Priprema15 min.
Kuvanje25 min.
Ukupno40 min.
Porcije4
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano56
  • Pregledi tokom meseca0
  • Pregledi tokom sedmice0
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • pirinač - 310 g, arborio ili druga odgovarajuća vrsta za rižoto
  • maslinovo ulje - 30 g
  • luk - 60 g, šalot
  • tikvica - 200 g, oljuštena
  • pečurke - 230 g
  • maslac - 50 g
  • parmezan - oko 100 g, za posipanje
  • bujon - oko 800 ml, pileći ili od povrća
  • belo vino - 120 ml
  • so - 1 kašike ili po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

1. Stavite bujon na tihu vatru i održavajte je vrućom do trenutka njegovo upotrebe. Sipajte više od 800 ml, jer će deo da ispari dok je na ringli.

2. Iseckajte luk šalot i zapržite ga 4 minuta u maslinovom ulju. Za to vreme oljuštite i isecite tikvicu na veoma sitno. Cilj je da se spoji s pirinčem kada se skuva. Ponekad je meljem kratko u blenderu, da bude još finija. Očistite i isecite i pečurke na kriške ili kako vam se sviđa.

3. Kada je luk omekšao i zamiriše prijatno, sipajte pirinač i mešajte 3 minuta da se zaprži, nakon toga sipajte vino i kuvajte još minuta da ispari alkohol.

4. Sipajte pečurke i tikvice sa solju i sipajte vruć bujon iz dva tri puta uz neprestano mešanje. Dok pirinač ne apsorbuje jedan deo, ne sipajte sledeći. Biće vam potrebno oko 760-800 ml i vreme koje će vam ova procedura oduzeti je oko 15 minuta, da bi pirinač bio gotov.

5. Stavite maslac u parčićima, može i malo parmezana - narendanog. Mešajte rižoto sa pečurkama minut i rasporedite odmah u tanjire.

Pospite svaku porciju rižota obilno sa još parmezana i servirajte.

Rižoto sa tikvicama i pečurkama se konzumira odmah, da bude kako treba - krhak, ali da budu relativno tvrda zrnca, uvijena u neverovatnu kombinaciju izdovjenog skroba, maslaca i tikvica.

Prijatno!

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar