Način pripreme
pripremite dobro koncentrisan bujon od očišćene i prepolovljene glavice luka, tri čena belog luka, jednog stručka celera, paškanata, većeg dela peršuna i dve velike šargarepe.
U njih stavite i pačiju mast i malo soli. Kuvajte na umerenoj vatri 35-40 minuta.
Ako koristete sveže pačije batake, i njih kuvajte u bujonu dok potpuno ne budu gotovi. Izvadite ih, očistite od kostiju, a tečnost procedite.
Ostalo povrće sitno iseckajte. Ja volim da sameljem luk, celer i paradajz, a šargarepu da isečem na male kocke.
Zapržite ih na ulju dok ne omeknu sa malo soli.
Sipajte bujon i dolijte vode, ako je potrebno. Dodajte i pačije batake očišćene od gostiju i sitno iseckane, iseckani peršun, ruzmarin i biber i sve zajedno kuvajte 15 minuta. Ako volite supu sa dodatkom pirinča, i njega stavite, kako bi se za to vreme skuvao, a ako volite sa fidom dodajte je tek na kraju, jer fida brzo bude gotova.
Sklonite supu sa vatre i ostavite da se malo ohladi.
Umutite žumanca sa malo soli i kiselog mleka. U njih dodajte dve, tri kutlače bujona, kako bi se temperatura ujednačila. Smesu vratite u pačiju supu i još začinite, ukoliko je to poptrebno, sa još soli, bibera, peršuna ili zelenih iseckanih stručaka mladog luka.
Poslužite supu od pačijeg bataka dok je vruća kako bi zagrejala telo i dušu.
Prijatno!