Punjene ćufte sa pasuljem

02/03/2020
"Pasulj sa ćufticama je prava klasika, ali sada ga probajte sa punjenim ćufticama - takvo ukusno jelo ne postoji "
Priprema30 min.
Kuvanje145 min.
Ukupno175 min.
Porcije8
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano90
  • Pregledi tokom meseca2
  • Pregledi tokom sedmice2
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • beli pasulj - 450 - 500 g
  • luk - 1 velika glavica
  • paprike - 2 komada, crvena i zelena
  • šargarepa - 2 komada
  • celer - 1 stručak i 1/2
  • paradajz pire - 3 - 4 supene kašike
  • aleva paprika - 1 supena kašika
  • divlja nana - 2 - 3 supene kašike ili po ukusu
  • čubar - 2 - 3 prstohvata, izdrobljen
  • brašno - otprilike 2 supene kašike
  • mleveno meso - 700 g
  • jaja - 1 komad
  • hleb - 1 kriška ili 3 supene kašike prezli
  • biber - 2 - 3 prstohvata ili po ukusu
  • kumin - 1 supena kašika ili po ukusu
  • peršun - 3 - 4 supene kašike, iseckan
  • kačkavalj - oko 150 g
  • alkohol - 1 čašica, viski, votka
  • šećer - 1 prstohvat
  • so - po ukusu
  • ulje - 5 - 6 supenih kašika + za prženje ćufti
* merne jedinice

Način pripreme

Kada sam prvi put probala kombinaciju janije sa pasuljem i ćuftama bila sam toliko oduševljena time kako se ova dva tradicionalna bugarska ukusa slažu, dopunjavaju i prelivaju jedan u drugi. Kada su ćufte punjene, još je ukusnije.

Da biste skuvali ovo ukusno jelo, počnite dan ranije.

Namočite pasulj u vodi, a posebno umesite i mleveno meso za ćufte. Za mleveno meso je potrebno da namočite krišku hleba u vodi, iscedite je i stavite u mleveno meso zajedno sa jajem, polovinom glavice luka - sitno iseckanom, zatim kuminom, biberom, peršunom, prstohvatom šećera, soli, alkoholom, jednom ili pola šargarepe, ako je veoma velika - fino izrendana, i čubar stavljamo (ne preterujte s njim, da se ne bi nagomilala ta aroma). Lično ja volim više kumina, stavljam i ljutu papriku u ljuskama, ali to je po izboru.

Umesite lepo mleveno meso, prekrijte posudu i ostavite je na jednu noć u frižideru. Toliko kolike je potrebno da prestoji i pasulj.

Sledećeg dana prospite vodu iz pasulja, sipajte novu i stavite da se kuva oko 15 minuta. Ponovo promenite vodu i tako ostavite da bude polukuvano, otprilike 1 sat i 20 minuta sa poluzaklopljenim poklopcem. Dolivajte toplu vodu, ako je potrebno kako bi uvek bio dobro prekriven vodom.

Pripremite povrće, očistite ga. Luk i paprike iseckajte, šargarepu fino izrendajte, a celer, kako želite - samleven ili iseckan.

Stavite da se kuva kod pasulja bez luka. Sa lukom ćemo napraviti zapršku.

Zagrejte 5-6 supenih kašika ulja i stavite iseckani luk. Kada omekne i dobije blagu bojicu, dodajte paradajz pire sa alevom paprikom. Kuvajte jednu minuticu i sipajte u pasulj.

Da bi se zgustila čorba od pasulja, rastvorite brašno u hladnoj vodi i u tankom mlazu, uz mešanje, sipajte u jelo na ringli. Dodajte divlju nanu i kuvajte još 15 minuta.

Probajte da li su zrnca dobro skuvana i tek tada stavite so i po želji ljutu papričicu.

Od dobro začinjenog mlevenog mesa napravite ćuftice, u sredinu svake stavljajte po komadić kačkavalja. Dobro ih zatvorite, kako ne bi izlazilo tokom kuvanja.

Ispržite u zagrejanom ulju i ćuftice vadite na ubrus koji apsorbuje masnoću.

Gotov pasulj možete sipati u glinenu posudu, možete dodati u njega ćuftice i na kratko zapeći u rerni, da bi postalo još gušće.

Druga varijante je da poslužite punjene ćufte sa pasuljem tako što ćete staviti po 2-3 ćuftice u svaku porciju i ostaviti nekoliko minuta pre serviranja, kako bi ćufitce u čorbi od pasulja pustile svoju aromu.

Prijatno!

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar