Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Praznični hleb»Masna pita sa nitima, punjena sirom

Masna pita sa nitima, punjena sirom

Maria SimovaMaria Simova
Autor
1k3284k
Masna pita sa nitima, punjena sirom
Fotografije: Maria Simova
2 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
120 min.
Porcije
8
"Ovaj miris može da natera čak i zaklete spavalice da ustanu ujutru rano kako bi probali masnu pitu dok je još topla"

Potrebni sastojci

  • brašno - 900 g
  • kvasac - 20 g, svež
  • jaja - 2 komada
  • voda - 200 ml, mlaka
  • sveže mleko - 200 ml, mlako
  • kiselo mleko - 3 supene kašike
  • ulje - 10 supenih kašika
  • šećer - 2 supene kašike, ravne
  • so - ¾ supene kašike
  • sir - 300 g
  • masnoća - 150 ml, smesa od ulja, masti, maslaca
* merne jedinice

Način pripreme

U posudi pomešajte 3-4 supene kašike prosejanog brašna, mrvljeni kvasac i šećer. SIpajte 100 ml tople vode (ne vrele) i rastvorite, ostavite kvasac da se aktivira.

Pomešajte kiselo mleko sa ugrejanim svežim mlekom i preostalom toplom vodom i solju, mešajte dok ne dobijete homogenu smesu ili dok se so ne rastvori.

Dobro umutite jedno jaje sa jednim belancem uz pomoć viljuške (žumance ostavite za premazivanje). Nakon što se kvasac aktivira (nadođe) dodajte 7 supenih kašika ulja, mlečnu smesu i umućena jaja, promešajte i počnite da dodajete prosejano brašno, zamesite meko i elastično testo.

Na namazanu radnu površinu rasporedite testo na koru i namažite 1 supenom kašikom preostalog ulja. Savijte koru na kovertu i mesite dok ne upije dodatu masnoću. Otvorite testo ponovo na koru, namažite jednom supenom kašikom ulja i ponovo savijte kao koveta i mesite dok se ne integriše masnoća.

Ovu proceduru pravite i poslednjom kašikom ulja namažite i premesite da dobijete testo sa nitima. Stavite testo u posudu, namazanu uljem i pokrijte streč folijom i čistom krpom. Ostavite sa strane dok se testo ne udvostruči, a to je malo više od 1 sata.

Dok testo za masnu pitu nadolazi, izmrvite sir, a u drugoj rastopite masnoće, pomešane zajedno, nemojte ostavljati da se mnogo ugreju, nego da budu mlake.

Nadošlo testo nemojte mesiti ponovo, podeliten a 4 jednaka dela, oblikovana na lopte. Rukama rastvorite jednu loptu na što je moguće tanje, pospote polovinu delom sira i prelijte 4-5 supenih kašika od toplote rastopljene masnoće.

Otvorite drugi list od loptica i stavite na prvi, izvucite ivice, dok veličina lista ne dostigne veličinu prvog lista. Pospite odozgo masnoćom i uvijte u rolat, a rolat uvijte, izvucire i uvijte u oblik puža.

Stavite dobijenog puža u sredinu pleha prečnika 30-32 cm, obložen papirom za pečenje. Tako uradite i sa preostale dve kore, uvijte i izvucite rolat oko prvog rolata, uvijte u oblik puža.

Tajna masne pite sa nitima je izvlačenje testa na tanku koru rukama, a ne uz pomoć oklagije.

Ako vam je ostalo masnoće, prelijte sa njom oblikovanu masnu pitu sa sirom i ostavite 40 minuta da nadođe. Namažite smesom od umućenog jajeta, pomešanog sa 1 supenom kašikom ulja i 1 supenom kašikom svežeg mleka.

Stavite pleh u prethodno ugrejanu rernu na 180 stepeni i pecite oko 5 minuta, prvih 20 minuta nemojte otvarati rernu. Kada masna pita dobije odozgo zlatnu boju, pokrijte aluminijumskom folijom da ne zagori. Izvadite pečenu masnu pitu i ostavite je na rešetku da se ohladi.

Servirajte toplu!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: