Način pripreme
Očistite školjke. Stavite ih sa ljušturama u veliku šerpu. Sipajte po 100 ml vode i belog vina. Dodajte prestohvat isečenog peršuna, 3 čena belog luka.
Stavite posudu na ringlu i skuvajte dok se ne otvore ljušture. Promešajte s vremena na vrema.
U posudu sipajte prezle, dodajte jednu vezicu sitno isečenog peršuna, istucan čen belog luka i soli. Sipajte maslinovo ulje i mešajte, dok se prezle dobro ne nakvase.
Postavite veliku posudu za pečenje pek papirom. Preko svake polovine školjke sa plodom stavite po dobar prstohvat začinjenih prezli. Poređajte školjke u posudu za pečenje.
Na dno sipajte malo tečnosti, u kojoj su se kuvale. Ispecite na 180 stepeni u prethodno zagrejanoj rerni sa ventilatorom 15 minuta.
Pazite da ne prepečete školjke u rerni, postaće suve.
Servirajte pečene školjke sa prezlama sa parčencetom limuna!
Nek vam je slatko!