Bonapeti.rs»Recepti»Morski plodovi»Pečene crne školjke sa prezlama

Pečene crne školjke sa prezlama

Ivana Krasteva-PieroniIvana Krasteva-Pieroni
Šef kuhinje
5872012k
Pečene crne školjke sa prezlama
Fotografije: Ivana Krasteva-Pieroni
2 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
60 min.
"Nikako nije lako spremiti ove školjke - prvo treba da pazite da ih ne prepečete, posle da pazite da vam ih ne pojedu ispred nosa"

Potrebni sastojci

  • školjke - 1 kg, crne sa ljušturama
  • belo vino - 100 ml
  • beli luk - 3 - 4 čena
  • voda - 100 ml
  • prezle - 150 g
  • peršun - 1 vezica
  • so
  • maslinovo ulje
* merne jedinice

Način pripreme

Očistite školjke. Stavite ih sa ljušturama u veliku šerpu. Sipajte po 100 ml vode i belog vina. Dodajte prestohvat isečenog peršuna, 3 čena belog luka.

Stavite posudu na ringlu i skuvajte dok se ne otvore ljušture. Promešajte s vremena na vrema.

U posudu sipajte prezle, dodajte jednu vezicu sitno isečenog peršuna, istucan čen belog luka i soli. Sipajte maslinovo ulje i mešajte, dok se prezle dobro ne nakvase.

Postavite veliku posudu za pečenje pek papirom. Preko svake polovine školjke sa plodom stavite po dobar prstohvat začinjenih prezli. Poređajte školjke u posudu za pečenje.

Na dno sipajte malo tečnosti, u kojoj su se kuvale. Ispecite na 180 stepeni u prethodno zagrejanoj rerni sa ventilatorom 15 minuta.

Pazite da ne prepečete školjke u rerni, postaće suve.

Servirajte pečene školjke sa prezlama sa parčencetom limuna!

Nek vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: