Bonapeti.rs»Recepti»Morski plodovi»Fideua sa belom ribom i škampima

Fideua sa belom ribom i škampima

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Fideua sa belom ribom i škampima
Fotografije: Yordanka Kovacheva
4 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
75 min.
Porcije
3
"Svi koji vole fideuu sa morskim plodovima, nek spreme tanjire, mesto jela ćemo objaviti kasnije"

Potrebni sastojci

  • rezanca - 200 - 250 g, fideua
  • škampi - 8 komada, veliki
  • bela riba - 300 g, file očišćen od kostiju
  • luk - 1/2 glavice
  • paprika - 1/2 zelene, 1/2 crvene
  • beli luk - 2 - 3 čena
  • paradajz - 1 komad
  • so - 1 prstohvat
  • Za koncentrisan riblji bujon fumet
  • riba - kosti i riblja glava
  • škampi - omotači
  • konjak - 1/2 šolje
  • maslinovo ulje - 1 - 2 kašike
  • praziluk - 1 struk
  • šargarepa - 2 komada, srednja veličina
  • paškanat - 1 koren
  • celer - 1 struk
  • šafran - 1 - 2 prstohvata, u prahu
  • so - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

Fideua je špansko jelo, čija je istorija dosta zabavna. Ona priča kratko od brodskom kuvaru koji je iznerviran i nateran da napravi morsku paelju za svog kapetana koji je bio neverovatan gurman i za samog kuvara nije nikad ostajala porcija.

Jednog dana on je odlučio da upotrebi maštu i umesto pirinča u jelo je stavio rezanca misleći da će tako kasnije ostati i za njega. To je ipak imalo suprotan efekat.

Važnije je da je od tada nastala pomama za ovom fideuom i da se sviđala i očaravala sve veći broj ljudi dok se na kraju nije pretvorila u jednu od carica španske kuhinje na mediteranu, zajedno sa paeljom.

Fideua može da se sprema sa mnogo različitih ukusa - morskim, mesni, ili od povrća, a i u sve tri varijante se koriste različite kombinacije.

Razance je ili fino i kratko ili deblje sa rupom u sredini - kao blaga izvijena cevčica. Tako je da bi testenina mogla da upije maksimalno ukus bujona i da esencija dobro prodre.

Evo i suštinskog dela spremanja Fideue koji se po tehnici ne razlikuje od paeljine.

1. Za bujon oljuštite škampe. Glave i ljuske zapecite kratko sa malo maslinovog ulja, da puste aromu. Sipajte konjak i flambirajte.

2. Stavite riblje kosti i glavu (od bele ribe), povrće, malo soli, prekrijte vodom. Kuvajte 30-35 minuta na umerenoj vatri.

3. U posudi za paelju ili velikom tiganju zagrejte na ringl maslinovo ulje i u njemu zapržite luk i beli luk.

Dodajte narendan paradajz, prstohvat soli i pržite još minut-dva. Stavite i rezanca, kada tečnost od paradajza ispari. Možete i prethodno da ga zapečete na tiganju sa malo maslinovog ulja i da ga dodate u tiganj.

4. Sipajte oko 600 ml proceđenog bujona i 5 minuta nakon što provri stavite belu ribu u parčićima i ranije oljuštene škampe. Začinite ih sa prstohvatom, dva šafrana i kuvajte dok ne ispari voda.

5. Ostavite jelo da odstoji 4-5 minuta pre nego što servirate i poslužite sa ajoli sosom.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: