Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Male Pogače»Pogačice sa semenom maka i kikirikijem

Pogačice sa semenom maka i kikirikijem

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k78716k967
Pogačice sa semenom maka i kikirikijem
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 8
24/03/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
10
"Kod pogačica, kao i kod drugih stvari, veličina nije važna, važno je da su tople, tople iz rerne - sa semenom maka i kikirikijem"

Potrebni sastojci

  • brašno - 200 g, obično, belo, pšenično
  • brašno - 400 g, od tvrde pšenice, fino
  • voda - 350 ml
  • kvasac - 25 g, svež
  • seme maka - 30 g
  • kikiriki - 30 g, pržen ili pečen, oljušten
  • so - 1 kašičica + 1 prstohvat
  • šećer - 1 kašičica
  • ulje - 2 supene kašike + za premazivanje posude i ruku
* merne jedinice

Način pripreme

Postoji mnogo recepata za hleb i svi oni su predivni. Iako su glavni sastojci uvek isti, interesantno je kako u zavisnosti od različitih tehnologija proporcioniranja, mešenja, nadolaženja i pečenja hleba i pogača, mogu biti različite.

Jednu stvar sam sigurno primetila - duži proces razvija bolje ukuse i miris hleba i on bude mnogo lepši od onih koji se pripremaju brze. Hleb koji se priprema sporije i oko kojeg se više brinemo, osim toga što miriše neodoljivo, on ima bolju teksturu i čuva se duže vremena, ne mrvi se, a dobija i lepšu koricu.

To ne znači da po svaku cenu treba da izbegavamo recepte za brzi hleb, naprotiv, kada nemamo vremena, oni su dobra varijanta, da na trpezu stavimo domaći topao hleb ili pogaču.

Evo i današnjih malih pogačica, od kojih moja kuča predivno miriše i žurim da ih podelim sa vama.

Za pripremu, rastvorite kvasac i šećer u mlakoj vodi. Promešajte i ostavite da nadođe 15, čak i 20 minuta (dosada niam toliko čekala na ovaj korak, ali u poslednje vreme sam shvatila da je potrebno strpljenje).

Prosejte brašno u posudu. Ako nemate brašno od tvrde pšenice, koristite obično brašno, ali definitivno će se videti razlika, da znate.

Brašno od tvrde pšenice je mnogo bolje za postizanje elastičnosti proizvoda od testa. Nemojte mešati sa krupnije samlevenim, što je ustvari griz. Ovde nam je potrebno fino samleveno.

Iseckajte kikiriki oštrim nožem sitno i stavite u brašno zajedno sa semenom maka i solju.

Napravite udubljenje u sredini i u njega sipajte nadošao kvasac i ulje. Možete zamesiti testo rukama - bar 10 minuta ili mikserom sa nastavcima za testo, kao i u multipraktiku sa funkcijom za mešenje hleba - ovde se vreme redukuje na 5 minuta.

U početku će biti lepljivo, kao uvek, ali posle će postati glatko i elastično i mešenje će bii zadovoljstvo.

To je takođe jedna od tajni lepog domaćeg hleba i širenja njegovog mirisa.

Ostavite testo u posudu, pokrijte čistom krpom i ostavite da nadođe 1 sat na toplom, ali ne u ugrejanoj rerni kako biste skratili proceduru. Bar kod ovih pogačica nemojte.

Nadošlo testo premesite ponovo 1-2 minuta uređajem ili 3-4 minuta ručno. Ostavite da odstoji 5-10 minuta.

Podelite na jednake komade po vašem izboru - 20 komada, od po 50 g ili 10 po 100 približno.

Oblikujte okrugle pogačice i poređajte u široki pleh iz rerne, obložen papirom za pečenje. Ostavite razmak između.

Pokvasite toplom vodom i lepo ocedite jednu čistu krpu, njom pokrijte pogačice i ostavite na oko 40 minuta da ponovo nadođu.

Kad budu gotove, ugrejte rernu na 200-210 stepeni, na dno stavite pleh sa vodom ili dve-tri vatrostalne čaše, pune vode.

To je potrebno da para kruži, da bi naše pogačice imale koricu.

Pospite male pogačice semenom maka i kikirikijem brašnom po želji.

Stavite brzo u ugrejanu rernu da ne pobegne para i pecite dok ne dobiju zlatnu koricu (oko 25 minuta).

Nakon što budu gotove, ponovo pokrijte vlažnom krpom 10 minuta, nakon toga servirajte.

Toliko su ukusne da bih mogla da ih jedem bez bilo kakvog dodatka.

Probajte!

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: