Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Pogača»Moja suncokret pogača

Moja suncokret pogača

VecaVeca
Šef kuhinje
7404362k10
Moja suncokret pogača
Fotografije: Veca
2 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
70 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
6
"Lepa i ukusna pogača za prazničnu trpezu"

Potrebni sastojci

  • Za testo
  • brašno - 500 g
  • svež kvasac - 20 g
  • mleko - 150 ml
  • jogurt - 180 g
  • šećer - 1 kašičica
  • so - 1 kašičica
  • jaja - 2 komada
  • belanca - 1 komad
  • ulje - 2 kašike
  • margarin - 125 g
  • Za premazivanje jufki
  • margarin - 125 g
  • Za premazivanje i posipanje pogače
  • žumanca - 1 komad
  • susam - po potrebi
* merne jedinice

Način pripreme

Priprema testa: U mlakom mleku rastvoriti kvasac, dodati šećer, 1 kašiku brašna, izmešati i ostaviti da odstoji 10 minuta.

Zasebno umutiti jaja, belance, dodati 250 g brašna, so, nadošli kvasac, jogurt, ulje, omekšali margarin i, uz postepeno dodavanje preostalog brašna (250 g) zamesiti testo.

Testo prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da nadođe.

Nadošlo testo podeliti na 5 jednakih delova (formirajući 5 jufki) i na jedan manji deo.

Jufke razviti oklagijom na pobrašnjenoj radnoj površini, ređati ih jednu na drugu i svaku premazivati omekšalim margarinom (na sobnoj tempeaturi). Poslednju (petu) jufku ne mazati, već oklagijom razviti u veliki krug.

Iseći na 8 trouglova i uviti kiflice.

Svaku kiflicu preseći na pola (niz duž) i širim delom ređati u uljem podmazanu tepsiju. Manji deo testa razviti oklagijom i čašicom izvaditi 7 krugova i od njih formiraticvetna sredini tepsije.

Prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da nadođe (da popuni tepsiju).

Suncokret pogaču premazati umućenim žumancetom, posuti susamom i peći u dobro zagrejanoj rerni na 200 stepeni 30 minuta (po potrebi smanjiti temperaturu kako pogača ne bi gorela).

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: