Suncokret pogača

Vanya GeorgievaVanya Georgieva
Guru
1k2354k253
Suncokret pogača
Fotografije: Vanya Georgieva
1 / 5
20/02/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
12
"Kažite sad, da li ima ovako lepih pogača negde drudge osim u Bugarskoj?"

Potrebni sastojci

  • kvasac - 1/2 kockice
  • sveže mleko - 500 ml
  • šećer - 1 kašika
  • so - 1 kašičica
  • ulje - 3 kašike
  • jaja - 2 kom.
  • brašno - 1 kg
  • ZA PREMAZIVANJE
  • žumanca - 1 kom.
  • mleko - 1 kašika
  • ulje - 1 kašičica
* merne jedinice

Način pripreme

U toplom mleku (100 ml) aktivirati kvasac sa šećerom i malo brašna. Brašno prosejati sa solju.

Umutiti jaja i dodati preostalo mleko. Od svih sastojaka umestiti srednje tvrdo testo, i ostaviti ga na toplom na 30-ak minuta.

Kada naraste, iseći loptu od testa (oko 300 g) i razviti oklagijom u oblu koru sa malim prečnikom.

Staviti koru u centar pleha, u koji je prethodno stavljen papir za pečenje. Ponovo iseći testo i ponovo ga razviti u koru, pa ga iseći na trake.

Naređati ih preko oble kore. Ponovo razviti istu koru ponovo je iseći na trake. Trake od prethodne kore i ove kore plesti.

Kada se oblikuje centar peletenjem, od ostalog testa razviti jednu veliku koru, nauljiti je i uviti u rolnu.

Rolnu postaviti oko centra i rezati je makazicama na svakih 1 cm. Jedno parče malo nakloniti na desnu stranu, a drugo na unutra, i tako sa svim parčićima.

Oblikovanu pogaču ostaviti na toplom da naraste, nakon toga je premazati žumancem i mlekom i peći na 160 stepeni 35-40 minuta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Bosa Jovicevic
Bosa Jovicevic
Sviđa mi se vaši recepti
16.01.2019 17:00