Bonapeti.rs»Recepti»Predjela»Tapas»Španski zalogaji Pinčos

Španski zalogaji Pinčos

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88117k
Španski zalogaji Pinčos
Fotografije: Yordanka Kovacheva
7 / 11
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
15 min.
Ukupno
25 min.
Porcije
2
"Evo vam jedno brzo meze s nogu, jedite i ne razmišljajte"

Potrebni sastojci

  • francuski hleb - 6 kriški, relativno tankih
  • čorizo - 100 g, sirov
  • čeri paradajz - 4 - 5 komada
  • tunjevina - 90 g
  • marinirana riba - 4 komada, evropski inćun, haringa, inćuni
  • masline - 2 komada, bez koštice, punjene inćunima
  • koziji sir - oko 60 g, rolat
  • luk - 1/2 glavice, srednje
  • šećer - 1 supene kašike, s vrha
  • maslac - 1 supena kašika
  • maslinovo ulje - 4 supene kašike
* merne jedinice

Način pripreme

Španski zalogaji Pinčos obično su namenjeni za jedno brzo meze s nogu, uz čašu lepog vina ili piva.

U svakom kraju zemlje oni mogu biti različito posluženi, kao i da imaju različito tumačenje, tako da ne postoji strogi recept za Pinčose.

Najkarakterističniji su za područja Baskiju i Navaru, gde svaki bar ili restoran celodnevno u svojim velikim izlozima predstavlja različite vrste Pinčosa, kojima iskušava svakog klijenta da popije svoje piće uz nešto malo, originalno i ukusno za jelo.

Jednom godišnje se održava i konkurs za najbolji Pinčos i tada gastro profesionalci obilaze lokale kako bi probali najinteresantnije i invetivne autorske proizvode, pripremljene od različitih sastojaka. Kada nagrađeni restorani dobiju priznanje, oni na svoje izloge i prozore zalepe postignuća i Pinčos pobednika, kako bi svaki novi klijent mogao da ga vidi i obavezno da ga proba.

Jedan Pinčos može da bude kao hlebić, obično od francuskog hleba sa nečim odozgo, može da bude i parče tortilje, mini čaše sa Gaspačom ili Salmorehom, mali tanjir sa ukusnim jelom u sosu, mini ražnjić, pa čak i kroketa. Jedini uslov je da bude malo i lepo.

Pinčos znači nešto što bode, tj. u ovom slučaju označava hranu koja je nabodena ili nanizana na ražnjić, čačkalicu itd. zato je mnogo Pinčosa nabodeno na čačkalicu, drugi vremenom promene svoj oblik i prestaju da označavaju bukvalno tačan naziv.

U oblasti Valensije, gde sam živela. Pinčosom jedino nazivaju ražnjiće, a ono što se u Navari i Baskiji naziva Pinčos, u Valensiji se zove Montaditi, negde drugde Tapas. Zapravo označava jedno te isto.

S obzirom da ne postoji određeni recept i svako može da napravi svoj autorski Pinčos, ja vam predlažem tri od nekih najjednostavnijih varijanti da brzo spremimo nekoliko ovih zalogaja. Druge ideje ostavljam vašoj mašti.

Varijanta za hladni Pinčos je da tunjevinu stavite na kriške francuskog hleba, odozgo da stavite marinirane ribe ili usoljene inćune, paradajz (može i parče kuvanog jajeta), maslinu bez koštice i da zabodete čačkalicu - ipak neka bude autentično. :)

Druga varijanta, često se često sreće po lokalima i inače predstavlja klasik, jeste Pinčos sa kozijim sirom. Stavite prvo luk da se preprži i omekne u maslacu i malo maslinovog ulja. Dodajte šećer i čim se karamelizuje, stavite na kriške hleba.

U isti tiganj u kom je ostao karamelizovan sos od luka, stavite debele krugove kozijeg sira i njih stavite na kriške. Možete da stavite komad čeri paradajza, prepečen komad tikvice ili šta god da vam se dopada. Na nekim mestima čak umesto hleba stavljaju kolutove kuvanog krompira, preprženi patlidžan ili tikvicu. Odozgo nakapljite balzamiko sos kako bi bilo raskošnije.

Treća varijanta, ponovo klasična, je da ispečete Čorizo u krugovima i da stavite na hleb. Kombinujte sa paradajzom, kačkavaljem (najbolje sir Mančego), može da se kombinuje i sa umućenim jajetom.

I ne zaboravite da nabodete na čačkalicu :)

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: