Način pripreme
Pomešati mleveni mak, šećer i vanilin šećer. Preliti vrelim mlekom i dobro promešati, ostaviti da se fil dobro ohladi.
U toplo mleko dodati kvasac, kašičicu brašna i šećera. Ostavite 15minuta da smesa nadođe.
U posudu staviti mast, 3 kašike šećera i žumanca, izmešati, a zatim sipati mleko sa kvascem i brašnom zamesiti testo. Ostavite 30 minuta da naraste.
Testo podeliti na pola, svaki deo posebno razvući na papiru za pečenje. Staviti pola fila i uviti.
Prebacite u pleh obložen papirom za pečenje, a onda uradite na isti način i sa drugom štrudlom.
Pomešajte 1 žumance sa malo šećera u prahu za premazivanje štrudle, zatim ubacite u zagrejanu rernu na 180°C i pecite 40 minuta.
Kad se mekana štrudla sa makom ohladi, iseći je na parčad i posuti šećerom u prahu ili uvaljati.