Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Pogača»Moja lepa mekana pogača

Moja lepa mekana pogača

Ja to takoJa to tako
Početnik
81223
Moja lepa mekana pogača3 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
120 min.
Ukupno
120 min.
Porcije
6
"Ako želite da impresionirate goste prelepom pogačom, ovo je pravi recept za vas!"

Potrebni sastojci

  • mleko - 170 ml
  • svež kvasac - 40 g
  • šećer - 1 kašičica
  • jaja - 2kom.
  • ulje - 80 ml
  • so - 1, 5 kašičica
  • jogurt - 150 ml
  • brašno - 700 g
  • margarin za premazivanje - 50 g
* merne jedinice

Način pripreme

U mlako mleko staviti kvasac, kašičicu šećera, malo brašna i ostaviti da se kvasac aktivira.

Umutiti jaja i odvojiti jednu supenu kašiku na stranu, za premazivanje pogače.

U ostatak jaja dodati ulje, jogurt i so. Sve sjediniti i dodati nadošao kvasac u brasno i zamesiti testo. Ostaviti da testo nadođe.

Nadošlo testo podeliti na dva dela, a zatim od jednog dela odvojte manju lopticu za sredinu.

Od prvog dela napraviti 5 loptica. Svaku lopticu razvući, premazati otopljenim margarinom i ređati jedan na drugi deo.

Ponovite postupak i sa preostalim testom ali poslednji deo ne premazivati. Testo razvući u krug ne mnogo tanko, a onda ga podelite na 4 trougla. Svaki posebno uviti kao kiflu, a zatim preseći na pola. Složite u podmazanu tepsiju, užim delom prema sredini.

Drugi deo testa podeliti na 4 loptice. Takođe ih razvući i premazati otopljenim margarinom, osim četvrte loptice složiti jednu na drugu . Testo razvući u krug ne previše tanko, a onda ga iseći na 8 delova. Svaki trougao po sredini iseći. Uži deo testa provući dva puta kroz isečeni deo.

Na širem delu testa sastaviti ćoškove, a zatim testo okrenite tako da taj sastavljeni deo bude dole. Tako napraviti od svih osam trouglova i složiti u tepsiju sa širim delom prema sredini. U sredini staviti lopticu koju smo odvojili na početku.

Ostaviti da pogača naraste i premazati je jajetom koje smo odvojili. U sredinu po želji možete da pospete susam, mak ili kim... A i ne morate...

Pogaču peći u zagrejanoj rerni a 200 °C oko 30 minuta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: