Usukana pogača sa spanaćem i sirom :)

Usukana pogača sa spanaćem i sirom :)

Usukana pogača sa spanaćem i sirom :)
Fotografije: Todorinka Bernardova
14/05/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema80 min.
Skuvaj30 min.
Ukupno110 min.
Porcije5
"Kakvi smo kulinari ako ne možemo da se izborimo sa jednom usukanom pogačom sa spanaćem i sirom"

Potrebni sastojci

* merne jedinice

Način pripreme

U blago ugrejanom mleku sa šećerom se istopi kvasac, posipa se brašno i pravi se gusta kaša. Ostavlja se da naraste 15 minuta.

Jaje se umuti sa solju, dodaje se kiselo mleko sa sodom ugašenom u njemu.

Dodaje se deo brašna i u njega se sipa kvasac.

Umesi se meko testo, koje se ne lepi.

Razvije se u list i premaže se maslacem. Savija se i ponovo se razvija, ponovo se savija dok se ne upije sav maslac.

Testo za penjurliju, prekriveno krpom ili folijom, se ostavlja da naraste i udvostruči svoj obim.

Za to vreme je red na spanać. Očisti se i isecka se i preprži se sa 2-3 kašike ulja. Kada se malo ohladi, izdrobi se sir. Može da se umuti i 1 jaje po želji.

Naraslo testo se razvija u list i u jedan kraj se stavlja nadev.

Uvija se u oblik puža i usuče se, a usukana pogača se stavlja u tepsiju, obloženu papirom za pečenje. Raste 15 minuta.

Premazuje se žumancem umućenim s nekoliko kapljica svežeg mleka i 1 kašičicom ulja.

Usukana pogača sa spanaćem i sirom se posipa susamom i peče se na 180 stepeni dok ne bude gotova.

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni: