Način pripreme
Dobro operemo krompiriće i isečemo ih na male kocke.
Stavljamo ih u šerpu sa vodom, dodajemo 1 kašičicu soli i kuvamo dok ne omeknu, ali ni u kom slučaju ne smemo da prekuvamo, zato što će se dobiti pire.
Ostavljamo krompire da se u potpunosti ohlade, a vodu čuvamo, kasnije ćemo je iskoristiti.
Sečemo tikvice na četvrtinice i nakon toga svaku četvrtinicu sečemo na sitne komadiće.
Szavljamo tikvice i hladne krompire u tepsiju, posipamo alevom paprikom, kurkumom, dodajemo sitno iseckan luk, beli luk i mirođiju. Dodajemo ulje i usitnimo sir, nakon toga lepo promešamo ukusnu musaku, kako bi se sastoji svuda ravnomerno rasporedili.
Dodajemo vodu u kojoj smo kuvali krompir, koliko je potrebno da prekrije musaku sa tikvicama do sredine.
Pečemo na 180 stepeni, mešajući s vremena na vreme, da ne izgori odozgo.
Umutimo jaja i kiselo mleko i u dobijeni preliv dodajemo malo mirođije i prstohvat soli.
Kada musaka ostane skoro bez vode, vadimo iz rerne, prelivamo smesom od jaja i dopečemo.
Dobija se sjajna veoma ukusna musaka sa tikvicama koja ne staje u minutama.