Bonapeti.rs»Recepti»Slana peciva»Penjurlija»Uvijena penjurlija sa sirom i jajima

Uvijena penjurlija sa sirom i jajima

Hristinka KolevaHristinka Koleva
Inovator
26844718
Uvijena penjurlija sa sirom i jajima
Fotografije: Hristinka Koleva
2 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
4
"Svako želi da odlomi komadić uvijene penjurlije sa sirom - i vi, zar ne"

Potrebni sastojci

  • sveže mleko - 300 ml
  • kiselo mleko - 1 supena kašika
  • jaja - 2 komada
  • kravlji maslac - 5 supenih kašika, istopljeni
  • šećer - 1 supena kašika
  • so - 1 supena kašika
  • sveži kvasac - 20 g
  • brašno - 600 - 650 g
  • za nadev
  • sir - 250 - 300 g
  • jaja - 1 komad
  • kravlji maslac - 60 g
* merne jedinice

Način pripreme

Raskošna uvijena penjurlija sa sirom i jajima, koja će se osladiti svim ljubiteljima domaćih doručkova i pogačica.

Sveže mleko se blago ugreje i u njega se dodaju šećer i kvasac.

Brašno se proseje, pravi se kladenac i u njega se stavljaju jaja (osim jednog žumanca), so, maslac, kiselo mleko i sveže mleko.

Umesi se meko testo za penjurliju.

Prebacuje se u nauljenu posudu i prekriva se strč folijom. Ostavlja se na toplom da naraste.

Sir se usitni i pomeša se jajetom.

Naraslo testo s podeli na dva jednaka dela.

Jedan deo se razvije u krug prečnika 30 cm. Premazuje se mekim kravljim maslacem i sirom sa jajetom. Prekriva se drugi deo testa.

Razvija se u pravougaonik veličine 50/60 centimetara.

Kora se uvija u rolat koji se raseče na dva dela po dužini kroz sredinu.

Jedan deo se uvija u puž i stavlja se u tepsiju veličine 28 centimetara.

Kraj njega se uvija i drugi deo.

Uvijena penjurlija sa sirom i jajima se ostavlja da naraste. Premazuje se odvojenim žumancetom, koje je razređeno sa nekoliko kapljica ulja i svežeg mleka.

Penjurlija sa sirom se peče u prethodno zagrejanoj rerni na 160 stepeni, 35-40 minuta.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: