Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Šareni majmunski hleb

Šareni majmunski hleb

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k56516k585
Šareni majmunski hleb
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 8
12/08/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
55 min.
Porcije
6
"Šareni majmunski hleb - za ukus i raspoloženje"

Potrebni sastojci

  • brašno - 400 g
  • kvasac - 15 g, živi
  • sveže mlako - 250 ml
  • šećer - 2 prstohvata
  • so - 2 kašičice, ravna
  • kačkavalj - 130 g
  • maslac - 1 supena kašika + za dodatno premazivanje
  • sir - 60 g
  • jaja - 1 komad, za premazivanje
  • začini - sveži i suvi za uvaljivanje (sveži peršun, sušena mirođija, aleva paprika, kurkuma i drugo)
* merne jedinice

Način pripreme

1. Istopit ekvasac u blago ugrejanom svežem mleku sa dva prstohvata šećera. Dodajte 150 grama brašna, promešajte u kašicu i ostavite na 15 minuta tako što posudu prekrijete krpom.

2. U aktivirnu smesu sipajte ostalo brašno, so i maslac - na sobnoj temperaturi ili istopljeni.

Umesite glatko testo i ponovo ga prekrijte u posudi na 30-40 minuta, u zavisnosti od toplote prostorije.

3. Za to vreme pripremite začine različitih boja u posebnim posudicama. Možete da napravite toliko boja koliko vam se dopada i toliko ukusa koliko vam se dopada.

Ja sam koristila sveži peršun, kojeg sam sitno iseckala, kurkumu u prahu, slatku alevu papriku i sušenu mirođiju. Osim toga za uvaljivanje služi i kačkavalj, izrendan, kao i sir, koji ako je veoma mekan i ne može da se renda, može da se stavi u unutrašnjost u kuglicama, koje će se zatim oblikovati.

4. Premesite još jednom naraslo testo, dve, tri minute.

5. Odvojte belance od žumanca u dve male posude i umutite ih sa po jednim prstohvatom soli.

6. Iskidajte lopte od testa da budu malo veće od oraha, uvaljajte u belance i posle u kačkavalj, peršun ili sir, a one koje ćete umakati u suve začine, prethodno mažite maslacem.

Poređajte loptice u nauljeni pravougaoni kalup za kolače sa zapreminom od 1-1.5 l- Može i okrugla tepsija, naravno.

7. Ostavite šareni majmunski hleb da nabubri otprilike 40-50 minuta, nakon toga obilno premažite žumancem, pomešanim sa ostalim belancem. Lagano protresite, kako bi jaje prodrlo između loptica testa.

8. Hleb pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni 30 inuta ili dok se ne dobije lepa zlatkasta boja.

9. Ovaj majmunski hleb je raskošan i možete da lomitei dok je još topao. Tačno, zato što je deodoljiv, kod kuće nikada ne čekamo da se ohladi, da bismo mogli da ga isečemo i da se otvorenije vide boje.

Probajte ga i bićete oduševljeni.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: