Bidžel čorba

Ivan KatsarovIvan Katsarov
Početnik
2212011
Bidžel čorba
Fotografije: Ivan Katsarov
1 / 2
18/08/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
40 min.
Porcije
6
"Tradicionalna seoska čorba sa graškom - dajemo recept odmah"

Potrebni sastojci

  • luk - 1 glavica (srednja)
  • šargarepa - 1 komad
  • krompir - 2 komada (srednji)
  • grašak - 500 g (iz konzerve)
  • paradajz - 2 - 3 komada
  • peršun - 1 vezica
  • brašno - 2 kašike
  • so - po ukusu
  • ulje
  • čubar - 1 kašika
  • aleva paprika - 1/2 kašike
* merne jedinice

Način pripreme

Recept je autentičan iz plovdivskog sela Trud gde se pod bidželom podrazumeva grašak. Tako vam predstavljamo jednu tradicionalnu bugarsku seosku čorbu.

1. Na ringlu u suvu šerpu se stavlja brašno da se prepeče, pri čemu se neprestano meša dok ne promeni boju u zlatasto braon. Nakon toga odvajamo brašno u posudicu.

2. U šerpu stavljamo ulje i dodajemo luk, koji je isečen na sitno. Zajedno sa njim u šerpu stavljamo narendanu šargarepu i na sitno isečene drške peršuna. Mešamo neprestano da luk postane zlatast.

3. Dodajemo na kocke isečen krompir i oko 1, 2 - 1, 5 litara vode. Začinjavamo čubrom i ostavljamo na srednje jakoj vatri da provri. Kuvamo 10 minuta.

4. Stavljamo oceđeni grašak iz konzerve, narendan paradajz i alevu papriku. Solimo po ukusu i ostavljamo na vatri još 5-10 minuta.

5. Razmutimo prepečeno brašno sa malo vode i dodajemo u čorbu. Kuvamo još 5 minuta.

6. Sklanjamo sa ringle i posipamo čorbu od povrća isečenim peršunom.

7. Servira se sa salamurom od istucanog belog luka i sirćeta. Bidžel čorba je gotova.

Beleška: Čorba može da se spremi i sa pilećim mesom. Prvo u šerpi sa masnoćom blago zapržimo pileće batake (jedan po čoveku) tako da na nekim budu zlatasti.

Izvadimo batake i u istoj masnoći dinstamo luk, šaragrepe i drške od peršuna. Vraćamo pileće batake u čorbu zajedno sa krompirom i stavljamo vodu. Dalje je recept jasan.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: