Način pripreme
Recept je autentičan iz plovdivskog sela Trud gde se pod bidželom podrazumeva grašak. Tako vam predstavljamo jednu tradicionalnu bugarsku seosku čorbu.
1. Na ringlu u suvu šerpu se stavlja brašno da se prepeče, pri čemu se neprestano meša dok ne promeni boju u zlatasto braon. Nakon toga odvajamo brašno u posudicu.
2. U šerpu stavljamo ulje i dodajemo luk, koji je isečen na sitno. Zajedno sa njim u šerpu stavljamo narendanu šargarepu i na sitno isečene drške peršuna. Mešamo neprestano da luk postane zlatast.
3. Dodajemo na kocke isečen krompir i oko 1, 2 - 1, 5 litara vode. Začinjavamo čubrom i ostavljamo na srednje jakoj vatri da provri. Kuvamo 10 minuta.
4. Stavljamo oceđeni grašak iz konzerve, narendan paradajz i alevu papriku. Solimo po ukusu i ostavljamo na vatri još 5-10 minuta.
5. Razmutimo prepečeno brašno sa malo vode i dodajemo u čorbu. Kuvamo još 5 minuta.
6. Sklanjamo sa ringle i posipamo čorbu od povrća isečenim peršunom.
7. Servira se sa salamurom od istucanog belog luka i sirćeta. Bidžel čorba je gotova.
Beleška: Čorba može da se spremi i sa pilećim mesom. Prvo u šerpi sa masnoćom blago zapržimo pileće batake (jedan po čoveku) tako da na nekim budu zlatasti.
Izvadimo batake i u istoj masnoći dinstamo luk, šaragrepe i drške od peršuna. Vraćamo pileće batake u čorbu zajedno sa krompirom i stavljamo vodu. Dalje je recept jasan.
Prijatno!