Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Pogača»Pogača od šest slojeva

Pogača od šest slojeva

Vanya GeorgievaVanya Georgieva
Guru
1k2584k
Pogača od šest slojeva
Fotografije: Vanya Georgieva
2 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
105 min.
Porcije
10
"Nije samo recept, već master klas spremanja pogača - gledajte da sve zapišete"

Potrebni sastojci

  • sveže mleko - 600 ml
  • jaja - 3 komada (jedno žumance za mazanje)
  • kiselo mleko - 4 kašike
  • ulje - 5 kašika
  • šećer - 1 kašika
  • so - 1 kašika
  • kvasac - 1 kocka (42 g)
  • brašno - oko 1400 g
  • maslac - 1 šolja, ili mast za mazanje kora
* merne jedinice

Način pripreme

Prosejte brašno, dodajte so i pravite udubljenje, sipajte mlečnu smesu, posle aktiviran kvasac.

Zamesite srednje tvrdo elastično testo, namažite ga uljem i pokrijte domaćinskom folijom. Kada naraste, podelite teto na dva jednaka dela po večičini, posle svaki od njih na još tri.

Razvijte svaku loptu u pravougaonu koru i namažite je obilno maslacem. Stavite na jedno mesto 3 kore i uvijte u rolat. Dobijena dva rolata isecite na trouglove.

Poređajte ih u duboku posudu za pečenje, od krajeva oformite sredinu, koja je po vašem ukusu, mogu biti listići ili oble uvijene rolnice. Nakon što pogača naraste maže se umućenim žumancem, svežim mlekom i uljem.

Peče se u zagrejanoj rerni na 160 stepeni 40-45 minuta, prvo na donjem grejaču, posle na donjem i gornjem.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: