Način pripreme
Rerna - 180 stepeni;
Ravni pleh prekriven papirom za pečenje i podmazan sa jednom kašikom ulja;
Kvasac se rastvara u toplom mleku zajedno sa šećerom i malo brašna. Ostavlja se da se veoma dobro naraste.
Proseje se brašno sa praškom za pecivo i solju, pravi se udubljenje i u njega se sipaju svi sastojci za testo, a na kraju i narasli kvasac. Mesi se testo dok ne prestane da se lepi za ruke. Oblikuje se lopta i stavlja se u blago podmazanu posudu sa uljem da naraste oko 40 minuta.
NADEV:
Za nadev nephodno je da se file iseče na male kockice. Sir se gnječi ili narenda, dodaje se krem sir i meki maslac. Muti se u homogeu smesu.
Naraslo testo se razvija na podlozi ili radnoj površini blago namazanoj uljem da se ne lepi. Razvija se u pravougaonik 60/40 cm. Smesa za punjenje se ravnomerno raspoređuje po vrhu. Nožem za picu se iseče na 8 jednakih traka - oko 7 cm svaka. Uzmia se jedna traka testa i uvija se u rolat. Stavlja se u sredinu pleha za pečenje na blago podmazan papir. Zatim se pažljivo uzima druga traka i uvija se oko rolata tako da se krajevi poklapaju i lagano stegnu kako se pogača ne bi raspadala tokom pečenja.
Slede i ostale trake na isti način.
Žumance se pomeša sa uljem i mlekom i četkom se nanese na hleb. Odozgo se pospa susamom izdašno.
Peče se na 180 stepeni dok se lepo ne zarumeni. Ako tokom pečenja počne da gori odozgo, stavite list aluminijumske folije.
Gotova pečena lisnata pogača se vadi i ostavlja na rešetki da se ohladi. Može da se iseče na parčiće kao za tortu, a mogu i da se odlome parčići željene veličine.