Vazdušasti ekleri

Gergana  GeorgievaGergana Georgieva
Guru
24665880
Vazdušasti ekleri
Fotografije: Elena Stefanova Jordanova
2 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
5
"Uz vazdušaste eklere možete da iznenadite celu porodicu, ali napravite više jer će se brzo pojesti"

Potrebni sastojci

  • jaja - 7 komada
  • maslac - 1 pakovanje
  • brašno - 1 šolja
  • so - 1 prstohvat
  • voda - 500 ml
  • za krem
  • sveže mleko - 700 ml
  • šećer - 12 kašika
  • brašno - 6 kašika
  • jaja - 3 komada
  • vanila - 2 kesice
  • kora limuna
* merne jedinice

Način pripreme

U duboku posudu na vatru stavljamo da provri 500 ml vode sa prstohvatom soli i pakovanjem maslaca. Sporo i uz neprestano mešanje sipamo jednu šolju brašna.

Kada se zgusne i testo počne da se odvaja od posude, sklanja se sa vatre i počinjemo da stavljamo sedam jaja jedno po jedno dok neprestano mešamo drvenom varjačom.

Gotovo glatko testo punimo u špric. U namazanu posudu za pečenje izguramo po malo testa, oblikujemo loptice raspoređenje na odstojanju jedna od druge. Pečemo u rerni zagrejanoj na 180 stepeni dok ne postanu zlataste.

Kada su ekleri ispečeni i ohlađeni blago se raseku nožićem i kroz prorez se pune kremom, napravljenim kako je naznačeno.

Za krem:

Stavljamo mleko na vatru da provri. Mutimo jaja, šećer, brašno i malo mleka, tako da se dobije gusta smesa. Dodajemo smesu u kipuće mleko, dok neprestano mešamo. Kuvamo do se ne dobije gusti krem.

Sklanjamo sa vatre i dodajemo vanile i kašičicu narendane kore limuna. Poređamo gotove eklere u tanjir i posipamo ih šećerom u prahu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: