Način pripreme
Za pogače umesim meko testo. U posudicu stavljam 500 ml tople vode, 2 supene kašike šećera, 3 supene kašike brašna i jednu kockicu svežeg kvasca, malo pomešam i ostavljam sa strane da se kvasac aktivira.
Dok se kvasac aktivira, u duboku posudu stavljam 1 kg prosejanog brašna, 2 jajeta, 1 supenu kašiku soli, 200 g kiselog mleka.
Nakon toga dodajem i kvasac koji se već aktivirao, umesim meko testo i dok ga pravim koristim još malo brašna - negdo oko 200-300 g za dodatno mešenje. Prekrivam krpom i ostavljam sa strane da naraste.
Za to vreme, dok testo raste, meljem, mesim i začinjavam mleveno meso (300 g šarenog svinjskog mesa i 200 g pilećeg mesa) solju, 1 jajetom, biberom, alevom paprikom, čubarom, s malo kumina, nekim drugim stručkom peršuna, 1 velikom glavicom luka.
Lepo umesim mleveno meso i ostavljam ga da odmori 20-30 minuta u frižideru.
Testo je već naraslo, od njega pravim 6 lepih lopti, koje stavljam u tepsiju sa papirom za pečenje, prekrivam krpom i ostavljam sa strane na 10-15 minuta.
U zagrejanu rernu stavljam pogače da se peku otprilike 30 minuta.
Dok se pogače peku, u tiganju sa masnoćom na ringli propržim 3 glavice luka, sitno i 1 izrendanu šargarepu. Dodajem i mleveno meso, začine so, biber, malo čubara, alevu papriku, 2 supene kašike paradajza - prepržim i ostavljam sa strane.
Pogače su već gotove. Vadim ih iz rerne, čekam da se malo ohlade, isečem poklopce i izdubim sredinu. Mažem unutrašnjost istopljenim maslacem sa malo peršuna i 2 velika istucana čena belog luka.
Stavljam na dno jednu crvenu pečenu papriku sitno iseckanu, usitnjeni sir, stavljam malo smese od mlevenog mesa, krišku paradajza, izrendani kačkavalj i tako sa svakom pogačom. Ređam u tepsiju i stavljam na najviše mesto u rerni. Pečem na 200 stepeni.
Nakon 5 minuta kačkavalj treba da se istopi, vadim i lagano guram kašiku u sredinu da se oslobodi prostor i na svaku pogaču razbijam po jedno jaje.
Vraćam u rernu i pečem ukusne punjene pogače još otprilike 15 minuta (ko voli malo mekša jaja, neka ranije izvadi).
Prilikom serviranja pogače punjene mlevenim mesom i jajetom posipam alevom paprikom, čubarom i s malo šarene soli.