Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Punjene Pogače»Pogače punjene mlevenim mesom i jajetom

Pogače punjene mlevenim mesom i jajetom

Kulinarna mrejaKulinarna mreja
Džedaj
638792k159
Pogače punjene mlevenim mesom i jajetom
Fotografije: Kulinarna mreja
1 / 3
17/10/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
70 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
6
"Sjajan obrok za celu porodicu - pogače punjene gomilom ukusnih iznenađenja"

Potrebni sastojci

  • za testo
  • voda - 500 ml, topla
  • šećer - 2 supene kašike
  • brašno - 3 supene kašike
  • kvasac - 1 kockica, svež
  • brašno - 1 kg (prosejano) + 200 - 300 g dodatno
  • jaja - 2 komada
  • so - 1 supena kašika
  • kiselo mleko - 200 g
  • mleveno meso - 300 g /miks svinjsko 300 g i pileće 200 g/
  • so
  • jaja - 7 komada
  • luk - 4, velika glavica
  • šargarepa - 1 komad
  • paradajz - 6 kriški + 2 supene kašike iz konzerve
  • kravlji maslac - istopljen
  • beli luk - 2 čena, istucan
  • paprike - 1 komad, crvena, pečena
  • sir - oko 100 - 200 g, usitnjeni
  • kačkavalj - oko 100 - 200 g, izrendan
  • biber
  • aleva paprika
  • čubar
  • kumin
  • peršun
* merne jedinice

Način pripreme

Za pogače umesim meko testo. U posudicu stavljam 500 ml tople vode, 2 supene kašike šećera, 3 supene kašike brašna i jednu kockicu svežeg kvasca, malo pomešam i ostavljam sa strane da se kvasac aktivira.

Dok se kvasac aktivira, u duboku posudu stavljam 1 kg prosejanog brašna, 2 jajeta, 1 supenu kašiku soli, 200 g kiselog mleka.

Nakon toga dodajem i kvasac koji se već aktivirao, umesim meko testo i dok ga pravim koristim još malo brašna - negdo oko 200-300 g za dodatno mešenje. Prekrivam krpom i ostavljam sa strane da naraste.

Za to vreme, dok testo raste, meljem, mesim i začinjavam mleveno meso (300 g šarenog svinjskog mesa i 200 g pilećeg mesa) solju, 1 jajetom, biberom, alevom paprikom, čubarom, s malo kumina, nekim drugim stručkom peršuna, 1 velikom glavicom luka.

Lepo umesim mleveno meso i ostavljam ga da odmori 20-30 minuta u frižideru.

Testo je već naraslo, od njega pravim 6 lepih lopti, koje stavljam u tepsiju sa papirom za pečenje, prekrivam krpom i ostavljam sa strane na 10-15 minuta.

U zagrejanu rernu stavljam pogače da se peku otprilike 30 minuta.

Dok se pogače peku, u tiganju sa masnoćom na ringli propržim 3 glavice luka, sitno i 1 izrendanu šargarepu. Dodajem i mleveno meso, začine so, biber, malo čubara, alevu papriku, 2 supene kašike paradajza - prepržim i ostavljam sa strane.

Pogače su već gotove. Vadim ih iz rerne, čekam da se malo ohlade, isečem poklopce i izdubim sredinu. Mažem unutrašnjost istopljenim maslacem sa malo peršuna i 2 velika istucana čena belog luka.

Stavljam na dno jednu crvenu pečenu papriku sitno iseckanu, usitnjeni sir, stavljam malo smese od mlevenog mesa, krišku paradajza, izrendani kačkavalj i tako sa svakom pogačom. Ređam u tepsiju i stavljam na najviše mesto u rerni. Pečem na 200 stepeni.

Nakon 5 minuta kačkavalj treba da se istopi, vadim i lagano guram kašiku u sredinu da se oslobodi prostor i na svaku pogaču razbijam po jedno jaje.

Vraćam u rernu i pečem ukusne punjene pogače još otprilike 15 minuta (ko voli malo mekša jaja, neka ranije izvadi).

Prilikom serviranja pogače punjene mlevenim mesom i jajetom posipam alevom paprikom, čubarom i s malo šarene soli.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: