Način pripreme
Očistite listove zelja od drški. Oštrim nžem odvojite debelu žilu, pazite da ne pokidate list. Operite dobro i prelijte toplom vodom nekoliko minuta.
Isecite luk i dinstajte ga u ugrejanom ulju. Čim omekša dodajte pirinač, prethodno dobro opran tekućom vodom.
Kuvajte nekoliko minuta dok pirinač ne postane providan. Nakon toga dodajte začine i so po ukusu. Sipajte 2 šolje mlake vode.
Mešajte periodično dok pirinač ne upije tečnost.
Ocedite vodu od listova i počnite da pripremate sarme.
Poređajte ih u namazan pleh. Odozgo namažite sa 2-3 supene kašike ulja. Prelijte sa još malo vode i stavite u ugrejanu rernu na 200 stepeni 30-40 minuta.
Sitno iseckajte dva struka mladog luka i dodajte 2-3 supene kašike sirćeta. Sa ovim belim lukom pospite sarmice od zelja prilikom serviranja ili ako želite sa gustim kiselim mlekom.
Prijatno!