Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Punjeni paradajz»Punjeni paradajz Farcies

Punjeni paradajz Farcies

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2353k
Punjeni paradajz Farcies
Fotografije: marcheva14
1 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
4
"Ovo nije jednostavno punjeni paradajz sa aromatičnim nadevom, ovo je poezija u tanjiru"

Potrebni sastojci

  • paradajz - 8 komada, veliki i okrugli
  • šalot - 1 komad, velika glavica
  • beli luk - 4 čena
  • šitake pečurke - 150 g
  • pršuta - 150 g San Daniele
  • maslinovo ulje - 2 kašike
  • hleb - 120 g, prezle
  • jaja - 2 komada
  • mleveno svinjsko meso - 300 g
  • mlevena govedina - 300 g
  • sol
  • biber
  • sok od limuna
  • maslac - 1 kašika
* merne jedinice

Način pripreme

Paradajz operite pod tekućom vodom. Odsecite poklopac kod drške i sačuvajte ga, jer ćete ga ponovo koristiti.

Iz paradajza izvadite unutrašnjost malom kašičicom i sačuvajte i nju.

Paradajz posolite iznutra i okrenite ga otvorom na dole na kuhinjski ubrus da se ocedi oko 20-30 minuta.

U posudu sipajte prezle, dodajte unutrašnjost paradajza i dobro promešajte da se hlebne mrvice navlaže. Ako je unutrašnjost paradajza u većim komadima, iskoristite na kratko pasator.

Iseckajte šalot na male kockice. Narendajte beli luk, a pečurke iseckajte na male kockice, kao i pršutu.

U vreo tiganj na maslinovom ulju dinstajte pršutu, dodajte pečurke, pa nakon nekoliko minuta i beli luk i šalot. Sve pržite nekoliko minuta, dok smesa ne postane suva - oko 7-10 minuta, uz neprestano mešanje smese.

Mlevena mesa promešajte i začinite ih solju i biberom.

U veliku posudu stavite smesu sa pečurkama, smesu od hlebnih mrvica i mleveno meso i sve dobro promešajte. Treba da dobijete homogenu smesu.

Napunite paradajz, ali tako da imaju vrh od nadeva. Poređajte paradajz u pleh i prelijte ih kašikom istopljenog maslaca.

Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 25 minuta bez poklopaca, izvadite ih iz rerne, postavite poklopce od paradajza i pecite još 25 minuta.

Kod serviranja ih poprskajte sokom od limuna i pospite sitno seckanim peršunom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: