Način pripreme
Paradajz operite pod tekućom vodom. Odsecite poklopac kod drške i sačuvajte ga, jer ćete ga ponovo koristiti.
Iz paradajza izvadite unutrašnjost malom kašičicom i sačuvajte i nju.
Paradajz posolite iznutra i okrenite ga otvorom na dole na kuhinjski ubrus da se ocedi oko 20-30 minuta.
U posudu sipajte prezle, dodajte unutrašnjost paradajza i dobro promešajte da se hlebne mrvice navlaže. Ako je unutrašnjost paradajza u većim komadima, iskoristite na kratko pasator.
Iseckajte šalot na male kockice. Narendajte beli luk, a pečurke iseckajte na male kockice, kao i pršutu.
U vreo tiganj na maslinovom ulju dinstajte pršutu, dodajte pečurke, pa nakon nekoliko minuta i beli luk i šalot. Sve pržite nekoliko minuta, dok smesa ne postane suva - oko 7-10 minuta, uz neprestano mešanje smese.
Mlevena mesa promešajte i začinite ih solju i biberom.
U veliku posudu stavite smesu sa pečurkama, smesu od hlebnih mrvica i mleveno meso i sve dobro promešajte. Treba da dobijete homogenu smesu.
Napunite paradajz, ali tako da imaju vrh od nadeva. Poređajte paradajz u pleh i prelijte ih kašikom istopljenog maslaca.
Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 25 minuta bez poklopaca, izvadite ih iz rerne, postavite poklopce od paradajza i pecite još 25 minuta.
Kod serviranja ih poprskajte sokom od limuna i pospite sitno seckanim peršunom.