Bonapeti.rs»Recepti»Glavna Jela»Ovčarski Paj»Male ovčarske pite (Shepherds pie balls)

Male ovčarske pite (Shepherds pie balls)

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2193k218
Male ovčarske pite (Shepherds pie balls)
Fotografije: marcheva14
1 / 4
19/11/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
6
"Poseban odnose prema svakom gostu za trpezom - lako je sa ovim efikasnim milka ovčarskim pitama"

Potrebni sastojci

  • šargarepe - 2 komada
  • luk - 1 velika glavica, star, u kockicama
  • mleveno meso - 500 g, od svinjetine i teletina 60/40
  • so - 1 kašičica
  • biber - 1/2 kašičice
  • crveno vino - 150 ml, suvo
  • majčina dušica - 1 kašičica, suva
  • origano - prstohvat
  • cimet - 1/4 kašičice, prah
  • krompir - 8 komada, veliki -
  • jaja - 1 komad
  • maslinovo ulje - za kuvanje
  • sir - 9 - 10 listova, Ementaler
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna - 180 stepeni

Tepsija za pečenje.

Šargarepe se iseku na kockice, luk se usitni.

U šerpu sa debelim dnom se sipaju 3 supene kašike maslinovog ulja, dodaju se šargarepe, iseckani luk i dinstaju se 2-3 minute. Dodaje se mleveno meso i pretvara se u mrve. Dodaju se svi suvi začini i sipa se vino. Ostavlja se na umerenoj ringli da se krčka dok tečnost u potpunosti ne ispari i ostane samo na masti. Smesa treba da bude suva. Skida se sa ringle, ostavlja se sa strane.

Krompir se stavlja u duboku šerpu sa dovoljno vode da se u potpunosti skuva. Ohladi se na kratko i oguli se.Presom za krompir se pretvara u krompir pire. Dodaje se jaje i so po ukusu, promeša se.

U posudicu prečnika otprilike 10 cm se stavlja veći komad folije, dobro se pritiska po zidovima. Od pirea se zahvate otprilike 2 supene kašike i stavlja se u foliju. Oblikuje se po zidovima posudice, takođe i u udubljenju, tako što se oblikuje i dno. Zahvati se od smese sa mlevenim mesom otprilike 1 supena kašika i stavlja se u udubljenje pirea.

Pomoću folije se podiže i oblikuje se stegnuta lopta, tako što se zavija stegnuta folija, zavrti se u jednom pravcu. Pripremljene lopte /otprilike 8-9 komada/ se ostavljaju na hladnom otprilike 15 minuta.

Za to vreme se zagreje maslinovo ulje i ulje, otprilike 500 ml.

Krompir loptice se oslobađaju od folije i stavljaju se u duboku posudu sa brašnom, uvaljaju se sa svih strana, tako što se konačno rukama oblikuje lopta.

Pomoću kašike sa rupicama se spuštaju u vruću masnoću. Prže se sa svih strana, da imaju blagu boju.

Kašikom sa rupicama se vade i ređaju se u tepsiju za pečenje. Na svaku loptu se stavlja kvadrat sira Ementaler.

Zapeku se u rerni na 180 stepeni otprilike 15/20 minuta.

Ovčarske pite se serviraju sa zelenom salatom.

Predstavljam jedan poznati recept, sličan Ovčarskoj irskoj piti, ali spremnjen na drugačiji način. Vreme kuvanja je duže, ali vredi zbog toga što lopte slane pite izgledaju predivno kada se posluže i pogodne su za večeru sa prijateljima i uz dodatak čaše crvenog vina.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: