Način pripreme
Ovaj tradicionalni grčki recept se pravi sa pasuljem gigant, ali takođe je toliko uspešna i svaka druga sorta koju izaberete. Objavljen je za jedan od 24 klasična recepta neverovantnog ukusa, koje svako treba da proba.
PRiprema se u sos paradajzu i peče se na tihoj vatru u rerni. Poslužuje se kao garnirung ili glavno jelo. Ovaj tradicionalni grčki recept za pasulj je neverovatno ukusan i svako ko sprema ovo jelo biće oduševljen njegovim unikatnim ukusom! Postoje dve varijante za pripremu grčkog belog pasulja sa paradajz sosom i feta sirom.
Prva je da pomešate skuvani isceđeni pasulj sa svim povrćem, začinima i bujonom u tepsiju i da ga ispečete dok ne bude gotovo. A druga varijanta je da dinstate povrće i tada da zapečete sa pasuljem za koje ću dati detaljan opis.
Prvo, da biste skuvali pasulj, stavite ga u veliku šerpu i dodajte dovoljno vode da bi ga prekrio. Kada voda provri, smanjite ringlu i ostavite da se krčka otprilike 50 do 60 minuta ili dok pasulj ne bude gotov, ali ne prekuvan. Drugi način za kuvanje u ekspres loncu za 30 minuta bez da ga prekuvate.
Kada skuvate pasulj, prospite tečnost.
Pređite na pripremu povrća. Zagrejte duboki tiganj na srednjoj temperaturi. Nakon toga dodajte maslinovo ulje, nakon luka i šargarepa. Kuvajte otprilike 10 minuta ili dok luk ne postane mek i poluprozračan.
Nakon toga dodajte beli luk, čili papričicu i kuvajte otprilike 30 sekundi. Nakon toga dodajte paradajz pire, paradajze, origano, alevu papriku i lovorove listove i med. Smanjite ringlu i ostavite sos da se krčka otprilike 10 minuta ili dok sos ne počne da se zgušnjava.
Kada je sos gotov, dodajte sveži majonez i druge začine po ukusu.
U međuvremenu zagrejte rernu do 175°C. Dodajte pasulj u tiganj, u kom se nalazi sos paradajz i promešajte da se dobro pomeša. Dodajte polovinu usitnjenog feta sira i promešajte. Nakon toga prebacite jelo u posudu za pečenje i prelijte vrućim bujonom.
Stavite jelo u rernu i kuvajte otprilike sat vremena. Zavisi kakva želite da bude njegova koknzistencija - vodenastija ili gušća. S vremena na vreme proveravajte pasulj, dodajte bujon ukoliko vam se smesa čini gustom.
Kada završite, tečnost treba da ispari i pasulj treba da bude sočan - bilo bi dobro da ima malo sosa. Ukoliko želite da jelo bude preprečenije, poslednjih 10 minuta pecite plakiju na 200°C, da bi se zapeklo apetitno i višak sosa da se smanji.
Pasulj u rerni sa feta sirom garnirajte s malo ekstra devičanskog maslinovog ulja i 1 supenom kašikom miroije ili svežeg peršuna ili drugim.
Servirajte jelo samostojalno sa hleb i velikom salatom ili kao garnirung uz druga jela.
Ovo jelo posebno dobro ide uz mnogo ovih ukusnih grčkih recepata:
Tzatziki, Krompiri sa limunom, Dolmades i Pita hleb.
Uživajte u ovom unikatnom ukusnom jelu!