Način pripreme
1. Umutite jaja sa sokom od limuna i solju (koristite 2 manja limuna ili jedan veći). Treba da dobijete gustu smesu, koja počinje da emulgira.
2. Stavite posudu na slabu vatru ili u vodenu kupku i sipajte veći deo bujona (može i voda, lagano zagrejana, ali ne i vruća).
Mešajte žicom dok ne počne da se zgušnjava.
3. Kako bi uštedeli na vremenu, možete učiniti sledeće:
U preostali bujon umutite dobro kašiku brašna i sipajte sve u sos. Kuvajte još 5 minuta na srednjoj vatri. Tako će sos za kraće vreme da dobije gustinu, ali će sačuvati svoj autentični ukus.
4. Začinite sos Avgolemono sa belim biberom i mirođijom po želji. Možete da koristite i sušenu mirođiju, umesto sveže, jer će ukus biti bolji.
5. Poslužite vazdušasti, nežni sos uz ribu, meso ili povrće. Njegova primena je široka i ide uz skoro svako jelo.
Ovaj sos se najčešće priprema kao sos za recepte sa ribom, zbog njegovog snažno izraženog ukusa limuna i zbog njegove kiselosti.