Način pripreme
U brašno se postepeno sipa šolja vode, dodaje se maslac, so i zamesi se postepeno. Podeli se na dve polovine u ostavlja se 30 minuta na hladnom mestu.
Slanina se seče na kocke i zaprži se sa isečenim lukom na sitno. Tada se pravi mleveno meso od samlevene ribe sa zaprženim lukom sa slaninom.
U mleveno meso se dodaje pavlaka, so i biber. Tako spremljen nadev se sipa preko jedne kore. Pokriva se čvrsto drugom i pritiskaju se blago krajevi.
Ovde treba da se pokaže malo umetničkog dara - oštrim nožem isecite duž fila oblik ribe. Po mogućstvu napravite odozgo blagi ukras koji će da podseća na površinu ribe.
Gotovu riblju pitu stavite u posudu sa papirom za pečenje i namažite ubućenim žumancetom. Finska riba Kalekuko (Kalakukkos) se peče u slabo zagrejanoj rerni oko tri sata.
S vremana na vreme treba da mažete rublju pitu svinjskom mašću. Pri serviranju parčići pite se prelivaju sa malo istopljenog maslaca.