Bonapeti.rs»Recepti»Jela od Povrća»Ćufte od Povrća»Ćuftice od rikote sa pečurkama i pavlakom (Polpette di ricotta e funghi)

Ćuftice od rikote sa pečurkama i pavlakom (Polpette di ricotta e funghi)

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2183k217
Ćuftice od rikote sa pečurkama i pavlakom (Polpette di ricotta e funghi)
Fotografije: marcheva14
1 / 4
30/01/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
40 min.
Porcije
4
"Ćuftice od rikote sasvim nisu same u tanjiru, već u društvu ukusnog sosa od pavlake sa pečurkama - da li ćete im vi praviti društvo"

Potrebni sastojci

  • rikota - 250 g
  • jaja - 1 komad
  • so - 1/2 kašičice
  • crni biber - 1/2 kašičice
  • peršun - 4 - 5 stručkova
  • parmezan - 2 supene kašike
  • prezle - 70 g
  • beli luk - 1 čen
  • pečurke - 350 g
  • belo vino - 50 ml, suvo, aromatično
  • pavlaka - 150 ml, 22%
  • maslinovo ulje - za kuvanje
  • brašno - za uvaljivanje ćuftica
* merne jedinice

Način pripreme

Dubok tiganj sa nelepljivim dnom.

Pečurke se ogule, očiste se mokrim kuhinjskim ubrusom. Seku se na kriškice, nije neophodno da budu fine i tanke.

U principu, uvek uklanjam panjiće sa pečurki ili ih sasečem do njihove osnove - po izboru je.

Zagreva se otprilike 4-5 supenih kašika maslinovog ulja u dubokom tiganju. Dodaje se iseckani beli luk, meŠ aw 15-20 sekundi, koliko je potrebno za začini masnoću.

Dodaju se pečurke, promešaju se i ostavljaju se da se zaprže pod poklopcem uz periodično mešanje otprilike 10-12 minuta dok ne ostanu na masnoći. Začine se crnim biberom i posole se.

Dok se pečurke kuvaju, priprema se smesa za ćuftice od rikote.

U posudu se seipa rikota, dodaje se jaje, meša se, dodaje se iseckani peršun, malo soli, prezle i fino izrendani parmezan. Meša se dok se ne dobije homogena smesa.

Kašikom za sladoled, otprilike 2.5 - 3 cm se zagrabi od smese i oblikuju se kuglice. Lagano se pritišću kako bi postalo malo pljosnatije, uvaljaju se u brašno i ređaju se, ostavljaju se sa strane.

Kada su pečurke ostale na masnoći, sipa se vino, meša se 1 minut, da ostane samo njegova aroma. Između pečuraka se ređaju ćuftice od rikote. Ostavljaju se da se zaprže, tako što se veoma pažljivo drvenom kašikom okreću i sa druge strane, da dobiju laganu preplanulost.

Sipa se pavlaka, muti se 1-2 minute i isključuje se ringla. Servira se sa iseckanim svežim listovima bosiljka i izrendanim parmezanom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: