Način pripreme
Dubok tiganj sa nelepljivim dnom.
Pečurke se ogule, očiste se mokrim kuhinjskim ubrusom. Seku se na kriškice, nije neophodno da budu fine i tanke.
U principu, uvek uklanjam panjiće sa pečurki ili ih sasečem do njihove osnove - po izboru je.
Zagreva se otprilike 4-5 supenih kašika maslinovog ulja u dubokom tiganju. Dodaje se iseckani beli luk, meŠ aw 15-20 sekundi, koliko je potrebno za začini masnoću.
Dodaju se pečurke, promešaju se i ostavljaju se da se zaprže pod poklopcem uz periodično mešanje otprilike 10-12 minuta dok ne ostanu na masnoći. Začine se crnim biberom i posole se.
Dok se pečurke kuvaju, priprema se smesa za ćuftice od rikote.
U posudu se seipa rikota, dodaje se jaje, meša se, dodaje se iseckani peršun, malo soli, prezle i fino izrendani parmezan. Meša se dok se ne dobije homogena smesa.
Kašikom za sladoled, otprilike 2.5 - 3 cm se zagrabi od smese i oblikuju se kuglice. Lagano se pritišću kako bi postalo malo pljosnatije, uvaljaju se u brašno i ređaju se, ostavljaju se sa strane.
Kada su pečurke ostale na masnoći, sipa se vino, meša se 1 minut, da ostane samo njegova aroma. Između pečuraka se ređaju ćuftice od rikote. Ostavljaju se da se zaprže, tako što se veoma pažljivo drvenom kašikom okreću i sa druge strane, da dobiju laganu preplanulost.
Sipa se pavlaka, muti se 1-2 minute i isključuje se ringla. Servira se sa iseckanim svežim listovima bosiljka i izrendanim parmezanom.