Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Testo»Testo od ražanog kvasa

Testo od ražanog kvasa

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Testo od ražanog kvasa
Fotografije: Yordanka Kovacheva
3 / 9
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Ukupno
30 min.
Porcije
6
"Za odlična peciva i proizvode od testa, prvo pripemite ovo testo od ražanog kvasa"

Potrebni sastojci

  • ražani kvas - 100 g, domaći
  • brašno - 380 g (belo ili mešano belo i integralno)
  • voda - 200 ml
  • šećer - 1 kašičica
  • so - 1 kašičica
  • ulje - 1 supena kašika + za mazanje ruku
* merne jedinice

Način pripreme

Najukusniji hlebovi i pogače su sa domaćim i prirodnim kvasom.

On se može pripremiti od raznih vrsta brašna, ali najbolji su napravljeni od ražanog kvasa.

Da biste umesili uspešno testo, treba vam 100 g ražanog kvasa, prethodno ga ostavite da nadođe.

U posudu sipajte vodu, brašno, kvas, šećer i kašiku ulja.

Zamesite testo, sa kojim ćete raditi bar 10 minuta, sipajte još brašna ako je potrebno, pošto zavisi od vrstek oju koristite.

Prvo možete mesiti uz pomoć aparata za mešenje, jer je u početku testo lepljivo. Pazite da vaš uređaj bude dovoljno jak za to, pošto testa su testa sa kvasom mnogo gušća i teža, bar kod mene je mnogo teško, čak i kod meškeg testa.

Nakon što postane glatko, pokrijte krpom ili streč folijom posudu i ostavite 30 minuta do 1 sat.

Prebacite na brašnom posutu radnu površinu i mesite još 10-15 minuta, dodajte brašno, ali nemojte preterivati da testo ne postane tvrdo. Najbolje da namažete ruke uljem da se ne lepi i tako ćete osetiti kako je testo postalo mekano i elastično.

Ostavite da testo sa ražanim kvasom nadođe, dok se ne udvostruči. Zavisi od jačine kvasa, može oduzeti od 3-8 sati.

Dalje možete pripremati šta god želite - testo, pogače, francuski hleb. Nakon što oblikujete, ostavite ponovo da se udvostruči pre pečenja.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: