Bonapeti.rs»Recepti»Supe»Čorbe»Pihtije»Domaće svinjske pihtije

Domaće svinjske pihtije

Gordana DanilovGordana Danilov
Kuvar
272369598181
Domaće svinjske pihtije
Fotografije: Gordana Danilov
1 / 2
06/02/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
300 min.
Ukupno
330 min.
Porcije
15
"Klasičan recept za ljubitelje tradicionalne kuhinje"

Potrebni sastojci

  • svinjska glava - 1/2 glave, sveže
  • svinjske nogice, nožice ili papci - 5 kom, sveže
  • suva svinjska butkica - 1 kom, veća
  • lovorov list - 2 - 3 lista
  • crni biber - 20 - ak zrna
  • so po ukusu
  • beli luk - 2 - 3 glavice
* merne jedinice

Način pripreme

Sve navedene delove svinje dobro oprati, brijačem pažljivo skinuti dlačice, oštrim nožem iseći deo između papaka, ponovo oprati i ostaviti u hladnoj vodi neko vreme.

Opranu dimljenu butkicu kuvati 5 minuta, pa prosuti vodu.

U lonac od 15 l staviti svo meso, naliti vodom da ogrezne i doliti još litru-dve za svaki slučaj jer se posle ne naliva. Dodati lovorov list i biber u zrnu.

Kuvati na tihoj vatri oko 5 sati dok meso ne počne da se odvaja od kostiju. Na početku kuvanja povremeno skidati penu koja se formira.

Pihtije kuvati poklopljene ili vrlo malo otklopljene.

Po isteku vremena predviđenog za kuvanje, velikom šupljom kašikom, pažljivo izvaditi meso i ostaviti da se prohladi. Tečnost procediti kroz sitniju cediljku, skinuti suvišnu masnoću, pa ubaciti protisnut beli luk, dodati so i promešati. Probati, pa ako vam se učini da je dovoljno slano, ipak dodati još bar dve kašičice.

Prohlađeno meso pažljivo odvojiti od kostiju i svih ostalih delova za koje mislite da nisu jestivi.

U veću tepsiju ili nekoliko manjih posuda rasporedite meso, vodeći računa da u svakoj bude približno ista količina svih delova mesa. Posoliti i meso pa ga malo prstima promešati.

Kroz cediljku, nalivati tečnost kutlačom. Kome ne smeta usitnjeni beli luk naliva bez ceđenja.

I to je sve, ostaviti na hladnom da se pihtije stegnu.

Poslužiti posuto tucanom ljutom paprikom, uz proju i kiseli kupus.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
52
40
30
20
10
Oceni: