Način pripreme
Sve navedene delove svinje dobro oprati, brijačem pažljivo skinuti dlačice, oštrim nožem iseći deo između papaka, ponovo oprati i ostaviti u hladnoj vodi neko vreme.
Opranu dimljenu butkicu kuvati 5 minuta, pa prosuti vodu.
U lonac od 15 l staviti svo meso, naliti vodom da ogrezne i doliti još litru-dve za svaki slučaj jer se posle ne naliva. Dodati lovorov list i biber u zrnu.
Kuvati na tihoj vatri oko 5 sati dok meso ne počne da se odvaja od kostiju. Na početku kuvanja povremeno skidati penu koja se formira.
Pihtije kuvati poklopljene ili vrlo malo otklopljene.
Po isteku vremena predviđenog za kuvanje, velikom šupljom kašikom, pažljivo izvaditi meso i ostaviti da se prohladi. Tečnost procediti kroz sitniju cediljku, skinuti suvišnu masnoću, pa ubaciti protisnut beli luk, dodati so i promešati. Probati, pa ako vam se učini da je dovoljno slano, ipak dodati još bar dve kašičice.
Prohlađeno meso pažljivo odvojiti od kostiju i svih ostalih delova za koje mislite da nisu jestivi.
U veću tepsiju ili nekoliko manjih posuda rasporedite meso, vodeći računa da u svakoj bude približno ista količina svih delova mesa. Posoliti i meso pa ga malo prstima promešati.
Kroz cediljku, nalivati tečnost kutlačom. Kome ne smeta usitnjeni beli luk naliva bez ceđenja.
I to je sve, ostaviti na hladnom da se pihtije stegnu.
Poslužiti posuto tucanom ljutom paprikom, uz proju i kiseli kupus.