Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Mleveno meso»Ćufte»Klasične italijanske ćuftice u sosu od paradajza

Klasične italijanske ćuftice u sosu od paradajza

Gordana DanilovGordana Danilov
Kuvar
272375598
Klasične italijanske ćuftice u sosu od paradajza
Fotografije: Gordana Danilov
2 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
55 min.
Porcije
4
"Još čaša vina, i ka o da ste u Italiji"

Potrebni sastojci

  • mlevena junetina - 400 g
  • mlevena svinjetina - 100 g
  • luk - 1 veća glavica, sitno nariban
  • beli hleb - 1 deblja šnita, isečen na kockice
  • beli luk - 2 čena, sitno nariban
  • parmezan - 1/4 šolje, naribani
  • goveđa kocka za supu - 1kom, sitno naribana
  • crni biber - 1/4 kašičice, sveže mleveni
  • peršun - 1/3 veze, sitno naseckan
  • maslinovo ulje - 1 - 2 kašike, za prženje
  • za umak
  • maslinovo ulje - 1 kašika
  • luk - 2 manje glavice, sitno nasečen
  • beli luk - 2 čena, sitno nariban
  • pelat paradajz - 400 g, sa sokom
  • pasirani paradajz - 200 ml
  • voda - 1/4 šolje
  • šećer - 1 kašičica
  • tucana ljuta paprika - 1 kašičica
  • suvi biljni začin - 3 kašičice, (peršun, bosiljak, origano, majčina dušica)
  • goveđa kocka - 1 kom.
  • crni biber - sveže mleveni
* merne jedinice

Način pripreme

Natopiti kockice hleba naribanim lukom i sokom koji je pustio.

Mleveno meso izručiti u odgovarajuću činiju, dodati luk sa hlebom i sve ostale sastojke, osim ulja.

Rukom umesti masu, formirati ćuftice i propržiti ih na zagrejanom ulju, da dobiju smeđu boju, pa preručiti na toplo.

Na preostaloj masnoći (dodati ulje ako je potrebno), pržiti luk i beli luk 2-3 minuta, dodati naseckani pelat sa sokom i sve predviđene sastojke.

Kada provri, smanjiti temperaturu, vratiti ćufte i kuvati 25-30 minuta, da se umak redukuje.

Doterati ukus i posuti naseckanim peršunovim listom.

Poslužiti uz prethodno, al dente skuvanu testeninu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
52
40
30
20
10
Oceni: