Način pripreme
Kvasac stavljamo u mlako mleko zajedno sa prstohvatom šećera i prstohvatom brašna. Ostavljamo da naraste. Za to vreme mutimo jaja zajedno sa maslacem i solju, dodajemo narasli kvasac i počinjemo da dodajemo brašno, zamesimo meko testo, ostavljamo ga da naraste.
Svež peršun sečemo na sitno, a beli luk gnječimo, dodajemo ga u maslac i promešamo. Naraslo testo razvijamo u tanku koru.
Mažemo dobro maslacem i svežim začinima. Uvijamo koru u rolat i selemo po sredini po dužini.
Posle uvrćemo dve polovine i uvijamo u venac.
Ostavljamo u posudu za pečenje pogaču sa belim lukom da naraste, namažemo žumancem. Pečemo u prehtodno zagrejanoj rerni dok ne bude gotovo.
Po želji ovaj venac može da se pospe susamo ili drugim semenkama.
Pogača venac sa belim lukom i začinima fascinantnog mirisa.