Način pripreme
1. Prvi korak u spremanju pirinča sa povrćem je obrada povrća - operite, očistite i isecite ga. Papriku i tikvicu na krupno, a beli luk i paradajz - na sitno.
Dobro je da oljuštite paradajz. Možete da to uradite brže ako ga na par sekundi ubacite u kipuću vodu.
2. U duboki i širi tiganj sipajte maslinovo ulje i zapržite paprike i tikvice. Nakon kratkog vremena dodajte beli luk, promešajte dobro da upiju njegovu aromu.
Ne koristim začine, ali vi možete da začinite nečim zelenim ili miksom začina.
3. Dodajte paradajz. Nastavite sa kuvanjem dok ne uvri tečnost.
4. Dodajte bujon od povrća ili vodu koliko je neophodno za pirinač. Preporučljivo je 3:1, ali usaglasite se sa vrstom pirinča.
5. Čim provri sipajte pirinač. Začinite solju i promešajte, zaravnite pirinač špatulom uli drvenom varjačom.
Tehnika za spremanje pirinča sa tikvicama i paradajzom u rerni je slična onoj za spremanje paelje.
6. Ostavite jelo da vri, mešajte 5 minuta. Smanjite ringlu i kuvajte dok tečnost ne uvri.
7. Gotov pirinač u rerni prekrijte folijom na oko 10 minuta, da zadrži toplotu. Nakon toga servirajte.
Prijatno!