Način pripreme
Luk sitno naseckati.Tikvice oprati, odstraniti krajeve, a preostali deo iseći na kocke.
Šargarepu, peršun i papriku oprati, očistiti i iseći na kockice. Celer očistiti i sitno iseckati.
U odgovarajućem sudu zagrejati maslinovo ulje na umerenoj vatri.
Pržiti luk par minuta, dodati zelen, celer i papriku i nastaviti prženje još par minuta.
Naliti vodom (4-5 šolja), dodati kocke za supu i sve navedene začine, dovesti do vrenja, smanjiti temperaturu i kuvati 15 minuta. Dodati tikvice, sačekati da ponovo provri i kuvati oko 10 minuta.
Za to vreme u posebnoj činijici umutiti kiselu pavlaku i žumance i razrediti sa par kašika tečnosti iz čorbe.
Kada tikvice omekšaju, skloniti posudu sa vatre, umešati pripremljeni legir, posuti peršunom, poklopiti i ostaviti 10 minuta da jelo odmori.
Čorbu od tikvica poprskati limunovim sokom i odmah poslužiti.