Način pripreme
Očistite povrće. Isecite patlidžan, tikvice, krompir na kolutove, luk, beli luk i šargarepu - na sitne kockice. Posolite patlidžane i ostavite ih na ringli na kosini na 20-30 minuta, nakon čega operite i osušite ih.
Možete da napravite musaku i sa svežim patlidžanima, a možete i da ih uvaljate u brašno i da ih ispržite do blage zlataste boje. Najbolje je da ih pečete u keramičkom gril tiganju sa malo masnoće.
Posebno zagrejte malo masnoće i ispržite luk, šargarepe i beli luk. Dodajte paradajz, sasvim sitno iseckan. Čim sve malo omekša, začinite začinima.
Uzmite pravougaonu tepsiju i podmažite je. Počnite da ređate red patlidžana, red krompira, tikvica, tako što između njih raspoređujete zaprženo povrće sa paradajzom i ponovo po malo začina po želji.
Dolijte vruću vodu, ali ne preterano mnogo i ubacite da se peče u umereno zagrejanoj rerni dok voda ne ispari.
Na kraju umutite sastojke za preliv i zalijte po musaki ravnomerno. Vratite je da se zapeče dok se preliv ne stegne. Isecite musaku nakon što se malo ohladi i poslužite je sa malo iseckanog peršuna.