Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Praznični hleb»Praznična pogača sa paricom

Praznična pogača sa paricom

Stoyanka  RusenovaStoyanka Rusenova
Autor
1k2507k
Praznična pogača sa paricom
Fotografije: Stoyanka Rusenova
2 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
75 min.
Porcije
8
"Šta je praznik bez jedne velike pogače sa paricom - ona nosi duh porodične topline, koja okuplja sve oko trpeze"

Potrebni sastojci

  • brašno - oko 1 kg
  • mleko - 250 ml, sveže
  • voda - 300 ml
  • jaja - 2 komada
  • kvasac - 1 komad
  • so - 1 supena kašika
  • šećer - 2 kašičice
  • ulje - 3 supene kašike
  • semenke - susam za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

U posudu sipamo kvasac sa 100 ml vode i dodajemo šećer.

U drugoj posudi razbijemo jaja, ostavljamo malo za premazivanje.

Nakon što odvojimo malo jaja u njih dodajemo mlako mleko, so i ulje i rastvoreni kvasac.

Uvem prosevam brašno, šta god da pravim.

Oblikujemo udubljenje i sipamo po malo smese.

Oblikujemo lepljivo testo, mesimo u posudi dok ne dobijemo loptu, a nakon toga prebacujemo na radnu površinu i nastavljamo da mesimo dok testo ne postane mekano i ne prestane da se lepi po rukama.

Stavljamo ga u pleh, posut brašnom, pokrivamo folijom i ostavljamo da nadođe.

Kad bude gotovo, od testa odvajamo loptu za unutrašnjost pogače, a preostalo razvučemo na deblju koru i namažemo masnoćom.

Sa jedne strane pravimo proreze po dužini, a drugi tako ostavljamo.

Uvijamo u rolat, počinjemo od čistog, neisečenog dela i uvijamo prema isečenom.

Paricu stavljamo negde prilikom uvijanja tako da se ne vidi.

Stavljamo rolat u pleh, prethodno namazan.

Oblikujemo ružicu, stavljamo je u centar.

Ostavljamo pogaču da nadođe dok se ne udvostruči.

Nakon toga namažemo jajetom, koje smo odvojili i posipamo susamom po želji.

Stavljamo u rernu da se peče na 180 stepeni.

Pečemo oko 45 minuta.

Ostavljamo prazničnu pogaču sa paricom da se ohladi na rešetku.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: