Način pripreme
U posudu sipamo kvasac sa 100 ml vode i dodajemo šećer.
U drugoj posudi razbijemo jaja, ostavljamo malo za premazivanje.
Nakon što odvojimo malo jaja u njih dodajemo mlako mleko, so i ulje i rastvoreni kvasac.
Uvem prosevam brašno, šta god da pravim.
Oblikujemo udubljenje i sipamo po malo smese.
Oblikujemo lepljivo testo, mesimo u posudi dok ne dobijemo loptu, a nakon toga prebacujemo na radnu površinu i nastavljamo da mesimo dok testo ne postane mekano i ne prestane da se lepi po rukama.
Stavljamo ga u pleh, posut brašnom, pokrivamo folijom i ostavljamo da nadođe.
Kad bude gotovo, od testa odvajamo loptu za unutrašnjost pogače, a preostalo razvučemo na deblju koru i namažemo masnoćom.
Sa jedne strane pravimo proreze po dužini, a drugi tako ostavljamo.
Uvijamo u rolat, počinjemo od čistog, neisečenog dela i uvijamo prema isečenom.
Paricu stavljamo negde prilikom uvijanja tako da se ne vidi.
Stavljamo rolat u pleh, prethodno namazan.
Oblikujemo ružicu, stavljamo je u centar.
Ostavljamo pogaču da nadođe dok se ne udvostruči.
Nakon toga namažemo jajetom, koje smo odvojili i posipamo susamom po želji.
Stavljamo u rernu da se peče na 180 stepeni.
Pečemo oko 45 minuta.
Ostavljamo prazničnu pogaču sa paricom da se ohladi na rešetku.