Pečena Božićna ćurka

ZoriZori
Guru
8932865k
Pečena Božićna ćurka
Fotografije: Zori
2 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
180 min.
Ukupno
200 min.
Porcije
8
"Sočna pečena ćurka će doprineti božićnom duhu i u vašem domu ove godine"

Potrebni sastojci

  • ćurka - 1 komad, ohlađena
  • šargarepe - 3 komada
  • luk - 2 komada
  • kravlji maslac - 250 g
  • majčina dušica - 2 stručka, sveža /ili 1 supena kašike suve/
  • aleva paprika - 2 supene kašike
  • biber - 1 kašičica
  • so - 1 kašičica
  • pivo - 500 ml
  • ruzmarin - 3 stručka, svež
  • žalfija - 5 - 6 svežih listova
  • mandarine - 2 komada /ili 1 komad, limun/
  • beli luk - 2 male glavice
* merne jedinice

Način pripreme

Ćurka se opere i očisti od perja ukoliko ga ima.

Ukoliko imate dovoljno vremena možete da je potopite u marinadu za ćurku i da je ostavite na 24 sata u frižideru ili na hladnom da se marinira.

Dobro bi bilo da se ćurka ostavi na sobnoj temperaturi barem dva sata pre pečenja.

Pažljivo se skida koža ćurke tako što se počinje od grudi ka batacima, nakon toga se ćurka okreće i koža se skida i iz pravca leđa.

Maslac treba da bude mekan, ostavljen na sobnoj temperaturi.

Meki maslac se meša sa alevom paprikom, majčinom dušicom, solju i biberom. Lepo se meša dok smesa ne postane homogena.

Ćurka se premazuje iznutra i spolja aromatičnim maslacem tako što se stavlja uglavom ispod kože. Luk i šargarepe se krupno seckaju i stavljaju se na dno posude za pečenje.

Na povrće se stavlja ćurka na leđa, u kuhinju i stavljaju se stručkovi ruzmarina, listovi žalfije, cele glavice belog luka i ieckane na polovine mandarine ili jedan prepolovljen limun.

Noga ćurke se čvrsto vezuje konopcem.

Pored ćurke se sipa pivo i tepsija se pokriva s dva lista aluminijumske folije.

Stavlja se u donji deo u prethodno zagrejanu rernu na 150 stepeni i peče se dok ne bude gotovo.

Vreme pečenja zavisi od kilograma ćurke - pravilo je po 35 minuta na kilogram mesa. Moja ćurka ima 4.5 kg i bila je gotova za otprilike 3 sata.

Za vreme pečenja periodično se vadi tepsija i pomoću kašike ćurka se zaliva sosom koji se odvojio.

Na kraju pečenja se skida folija i ćurka se vraća u rernu na 10-15 minuta dok meso ne uhvati apetitnu boju.

Nakon što se izvadi sočna pečena ćurka iz rerne, ponovo se pokrije folijom, odozgo se stavljaju dve pamučne krpe i meso se ostavlja barem na sat-dva da odmori pre serviranja.

Ćurka se poslužuje sa sosom koji se odvojio prilikom pečenja i sa garnirungom po izboru.

Prijatno sa ovom pečenom božićnom ćurkom!

Ideja: Možete da pirpremite sos tako što prebacite povrće i sos iz tepsije u duboki tiganj, dodate 200 mk crvenog vina i malo pilećeg bujona. Nakon što se tečnost redukuje, procedite i sos je gotov.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: