Bonapeti.rs»Recepti»Prilozi»Pire»Colcannon - pire krompir na irski način

Colcannon - pire krompir na irski način

Gordana DanilovGordana Danilov
Kuvar
272375598
Colcannon - pire krompir na irski način
Fotografije: Gordana Danilov
1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
45 min.
Porcije
4
"Danas putujemo u Irsku, pridružite nam se!"

Potrebni sastojci

  • krompir - 900 g
  • morska so - 2 kašičice
  • praziluk - 1 struk
  • beli luk - 2 čena
  • kelj - 200 g
  • maslac - 60 g, otopljeni
  • mleko - 150 ml, zagrejano
  • mileram - 1/2 šolje
  • biber - sveže mleveni
* merne jedinice

Način pripreme

Beli deo praziluka sitno naseći a beli luk protisnuti.

Listove kelja, bez zadebljalog dela, naseći na sitne rezance ili naribati na mandolini.

Krompir isečen na kocke kuvati u slanoj vodi.

Za to vreme u tiganju, na polovini zagrejanog maslaca sotirati praziluk i kelj.

Pred kraj dodati protisnut beli luk, so i biber.

Kada krompir potpuno omekša, ocediti vodu, izgnječiti ga, dodati preostali otopljeni maslac, zagrejano mleko i na kraju umešati i sotirano povrće. Sve dobro promešati i poslužiti dok je toplo.

Umesto kelja može se upotrebiti kupus, uz nešto dužu termičku obradu.

Praziluk može biti zamenjen mladim lukom, a mleko kiselom pavlakom.

U pire se može dodati naribani tvrdi sir i reš pečena, usitnjena slanina.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4.5
51
41
30
20
10
Oceni: