Posne pogače

Krasota v kuhnyataKrasota v kuhnyata
Šegrt
2361907
Posne pogače9 / 9
27/05/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
55 min.
Porcije
6
"Uživajte u ukusu ovih posnih pogača koje možete spremati svakog dana"

Potrebni sastojci

  • brašno - 350 g
  • so - 1 kašičica
  • ulje - 2 supene kašike
  • voda - 200 ml (vruća - 80 stepeni)
* merne jedinice

Način pripreme

Zdravo, danas ću sa vama podeliti jedan recept koji je 100% u skladu sa ishranom tokom posta. Ovo su pogače koje se pravo samo sa brašnom, vodom, solju i uljem.

Prema receptu pogače se peku u suvom tiganju. Možete da ih ispečete i u rerni, tada ćete dobiti odličan lavaš bez kvasca. Interesantno kod ovog recepta je to što se testo mesi sa vrućom vodom.

Za moje veliko iznenađenje, testo je postalo neverovatno elastično, glatko i meko poput somota. Nikada ne bih osećala veće zadovoljstvo od dodira testa svojim rukama! Ja sam dopustila dve greške koje nisu fatalne, ali ću ih podeliti sa vama kako ih vi ne biste dopustili ukoliko odlučite da koristite recept.

Važan momenat prilikom oblikovanja jeste da pogača bude okrugla, od toga zavisi do koje mere i koliko ravnomerno će se ona naduti prilikom pečenja. Ja ih nisam napravila mnogo dobro i zbog toga se nije dovoljno izduvalo.

Moja druga greška bila je u tome što ih, kada su bile gotove, nisam dovoljno dobro dinstala i one su ostale blago hrskavi.

Meni se dopada i tako, ali cilj je da omeknu, zato što se prilikom sečenja dobija džepić u koji možete staviti različite nadeve. Ako ne postite, onda Vam preporučujemo da ih premažete maslacem nakon što ih ispečete. Tada postaju mnogo ukusnije.

Evo i načina pripreme:

U odgovarajući posudu prosejte brašno, nakon toga u vrućoj vodi rastvorite so i sipajte u brašno. Važno je da izmešate kašikom u početku, a ne rukom, zato što postoji opasnost da se opečete ! ! ! ! !

Dodajte i ulje. Dobro promešajte kašikom i nakon toga, kada temperatura bude odgovarajuća, počnite da mesite otprilike 7-8 minuta. Kada je testo gotovo, treba da se ostavi da odahne na otprilike 20 minuta na sobnoj temperaturi u kesici.

Kada se testo odmorilo oblikuje se u fitilj i seče se na 8 jednakih delova. Oblikuju se lopte i pokrivaju se da se ne osuše. Svaka lopta se razvija s prečnikom 15-16 cm, tako što se radna površina obavezno posipa brašnom. Ako ne nabrašnite, postoji verovatnoća da će se testo blago zalepiti za radnu površinu i kada ga uzimate može da se uništi celovitost pljosnatog hleba, tako da se neće dobiti balončići sa vazduhom i nećete postići željeni rezultat.

Pogače se peku u zagrejanom, suvom tiganju na temperaturi malo većoj od srednje. Sa svake strane po nekoliko minuta, nakon čega se ponovo okreće sa prve strane na minutu-dve. Tačno tada pogača počinje da se izduvava, za poslednji put ponovo se okreće na minuticu i sa druge strane.

Nakon što je pogača ispečena, premazuje se vodom sa obe strane i pokriva se čistom krpom na otprilike 30 minuta.

To je! Biće mi drago da podelite ukoliko ih i vi napravite i ukoliko su vam se dopale.

Posne pogače su neobične!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: