Način pripreme
Domaći kvas se promeša sa toplom vodom za sekundarni kvas dok se ne dobije homogena smesa.
Dodaje se brašno za sekundarni kvas i meša se vaoma dobro dok se brašno potpuno ne rastvori.
Posuda se pokriva folijom koja se izbuši da ulazi vazduh.
Ostavlja se 4 sata dok ne naraste i ne pojave se balončići u smesi.
Nakon što naraste, dodaje se preostala topla voda.
Meša se veoma dobro dok se ne dobije homogena smesa.
Preostalo brašno se stavlja u posudu u kojoj će se mešati.
Dodaje se morska so i dobro se promeša.
U sredini se pravi udubljenje u koje se sipa smesa.
Zamesi se meko testo drvenom varjačom.
Testo se ostavlja da odstoji.
Nakon 15 minuta se promeša, pri čemu se presavija kao koverta.
Testo za ovaj hleb sa kvasom se ostavlja da odstoji 15 minuta i ponovo se meša, pri čemu se presavija kao koverta.
To se ponavalja tri puta, nakon čega se testo uvija krpom i ostavlja se da raste tri sata.
Nakon što naraste, testo se sipa na nabrašnjenu površinu i oblikuje se lopta pomoću drvene špatule.
Nakon što se oblikuje u loptu testo se stavlja u šerpu sa poklopcem, prethodno namazanu maslinovim uljem.
Testo se ostavlja da odstoji pod poklopcem 30 minuta.
Posipa se brašnom i raseče se nožem.
Nakon toga se stavlja da se peče u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni 30 minuta pod poklopcem.
Nakon 30 minuta poklopac se sklanja i francuski hleb sa kvasom se peče 30 minuta na 180 stepeni.