bonapeti.rs»Recepti»Jela od Povrća»Pikantni beli pasulj u umaku i kroketi od krompira

Pikantni beli pasulj u umaku i kroketi od krompira

Gordana DanilovGordana Danilov
Početnik
273
258
635
21
Pikantni beli pasulj u umaku i kroketi od krompira
Fotografije: Gordana Danilov
31/05/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema10 min.
Kuvanje45 min.
Ukupno55 min.
Porcije4
"I izgled i ukus - čista desetka"

Potrebni sastojci

  • slanina dimljena - 100 g
  • ljuta paprika - 1 kom.
  • luk - 1 glavica
  • beli luk - 3 čena
  • jabukovo sirće - 2 kašike
  • smeđi šećer - 2 kašičice
  • vuster sos - 1 kašika
  • pasulj - 200 g, iz konzerve, beli
  • pasirani paradajz - 200 ml
  • morska so - po potrebi
  • biber - crni, sveže mleveni
  • maslinovo ulje - 2 kašike
  • za krokete
  • krompir - 3 kom.
  • maslac - 125 g
  • majčina dušica - 1 kašičica, sušena
  • brašno - 7 kašika
  • morska so
  • biber - crni, sveže mleveni
* merne jedinice

Način pripreme

Slaninu iseći na kockice ili štapiće. Luk i ljutu papriku iseći na sitne kockice, a beli luk protisnuti.

Pasulj procediti, isprati pod mlazom vode i ostaviti sa strane.

Na zagrejanom tiganju propržiti slaninu da porumeni. Dodati maslinovo ulje ako nema dovoljno masnoće i pržiti luk da zastakli. Dodati papriku i beli luk i sve zajedno pržiti 2-3 minuta.

Dodati jabukovo sirće, šećer i vuster sos, promešati par puta, izručiti oceđeni pasulj i zaliti pasiranim paradajzom. Krčkati 4-5 minuta da se jelo malo zgusne i postane kremasto.

Krompir oguliti, oprati, iseći na kocke i kuvati u slanoj vodi da potpuno omekša.

Kuvan krompir ocediti, izgnječiti viljuškom, dodati 1/5 maslaca, majčinu dušicu, biber i brašna toliko da mogu na dlanu da se formiraju kroketi, tj.da se masa ne lepi.

Preostali maslac zagrejati na umerenoj vatri, dodati malo majčine dušice da sa aromatizuje i pržiti krokete od krompira sa obe strane po 3-4 minuta, do zlatno smeđe boje.

Na svaki kroket staviti punu kašiku pasulja i poslužiti kao predjelo ili glavno jelo uz salatu po želji.

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni: