Način pripreme
Svo povrće operite i isecite na velike komade, bamiju očistite od stabljika, ali ne secite je puno, stavite je u veliku posudu sa vodom i u vodu sipajte dve kašike sirćeta, jer tada bamija ispušta sluz.
Stavite ulje u veliku šerpu i prvo počnite da pržite malo papriku, zatim dodajte patlidžan i posle minute mešanja dodajte paradajz i dinstajte oko pola sata.
Nakon što se smesa krčkala, samo da se malo zgusne paradajz, dodajte tikvice naseckane na kockice i bamiju na kraju, dodajte sirće i so i posle 5 minuta sklonite sa ringle.
Punite tegle dok je smesa još vruća i zatvorite poklopce. Neko ne kuva tegle, ali mi ne želimo da rizikujemo, pa ih prokuvajte bar 10 minuta.
Izvadite tegle sa bamijom i okrenite ih naopako.
Kada se ohladi, bamiju sa paradajzom u teglama ostavite u ostavi za zimu.