Način pripreme
Celo pile pređite gorionikom da odstranite ostatke perja i dlačice, ako postoje, može se koristiti zapaljena sveća ili novine. Isecite na 8 delova zajedno sa kožom. Stavite u lonac sa dovoljno slane vode i ubacite 1 lovorov list.
Ako se koristi sveža biljka estragona, njeni listovi se uklanjaju i čuvaju za kasnije, a stabljike vežite kanapom / pamučnim koncem i stavite ih u posudu. Jednom kada se piletina skuva, biljku uklonite, pa će biti dodatne arome estragona, ali nije obavezno. Ostavite da se kuva oko 30 - 40 minuta. Izvadite piletinu i procedite čorbu.
Sitno naseckajte povrće, šargarepu, šalot i celer. Ostavite ih na stranu.
Komade mesa začinite solju i mlevenim biberom sa svih strana. Pospite brašnom i dobro izmešajte rukom da se svuda brašno zalepi.
Zagrejte 2 - 3 kašike maslinovog ulja u velikom tiganju. Stavite komade mesa kožom prema dole i pržite dok ne porumene sa obe strane. Uklonite i ostavite ih na toplom.
U istu masnoću, dodajući maslac, dodajte seckano povrće i dinstajte ga. Ostavite na umerenoj vatri oko 3-4 minuta uz povremeno mešanje. Kada ostane samo masnoća, deglazirajte konjakom, ostavite minut, dodajte sirće balzamiko i dodajte proceđeni bujon.
Ostavite da se kuva oko 3 minuta i dodajte piletinu, ali kožom okrenutom prema gore. Ostavite 1 minut i prelijte sosom. Sklonite sa vatre i stavite u zagrejanu rernu na 180 stepeni na oko 30 minuta.
Izvadite iz rerne i izvadite piletinu u zagrejanu posudu, a posudu ostavite u zagrejanoj rerni, ali isključenoj.
Sos od pečenja procedite kroz cediljku u šerpu. Dodajte kašičicu Dižonskog senfa, promešajte i dodajte pavlaku i začinsko bilje. Začinite solju i sa još malo mlevenog bibera i ostavite na umerenoj vatri da se tečnost smanji. Uklonite meso iz rerne i ubacite ga u tiganj, pa ga prelijte sosom. Sklonite sa ringle, poređajte porcije u tanjire za serviranje i prelijte sosom.
Biljka estragon je vrlo aromatična i vrlo pogodna za piletinu. Ovaj recept za piletinu uobičajen je u francuskoj kuhinji, a jelo možete pronaći, kako u restoranu pored puta, tako i u ekskluzivnom restoranu. Jelo je puno aroma i dobrog ukusa.
Ako ne možete da pronađete sveži estragon, koristite sušeni, ali on je važan, glavni sastojak i obavezanje , kao i konjak, a upravo to daje jedinstvenu aromu jelu. Koristi se dobar, kvalitetan alkohol, onaj koji se služi gostima.
Uživajte u dinstanoj piletini u sosu od estragona!