Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa Mesom»Piletina»Dinstano Pile»Dinstana piletina u sosu od estragona

Dinstana piletina u sosu od estragona

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2163k214
Dinstana piletina u sosu od estragona3 / 3
06/07/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
6
"Ako želite da imate sočno i ukusno pileće meso, onda obavezno verujte ovom receptu sa sosom od estragona"

Potrebni sastojci

  • pile - celo, oko 1, 7 / 1, 8 kg podeljeno u 8 delova
  • šargarepa - 2 komada
  • celer - 1 stabljika
  • šalot - 2 glavice
  • pileći bujon - oko 350 ml + 1 lovorov list
  • brašno - 2 kašike, univerzalno
  • konjak - 100 ml
  • sirće balzamiko - 2 kašike, slab
  • pavlaka - 250 ml 30%
  • estragon - 1, 5 kašika, suv, ili veza svežeg
  • dižonski senf - 1 kašičica
  • so
  • mleveni biber
  • maslinovo ulje - 2 - 3 kašike
  • maslac - 25 g, ili 1 puna kašika
* merne jedinice

Način pripreme

Celo pile pređite gorionikom da odstranite ostatke perja i dlačice, ako postoje, može se koristiti zapaljena sveća ili novine. Isecite na 8 delova zajedno sa kožom. Stavite u lonac sa dovoljno slane vode i ubacite 1 lovorov list.

Ako se koristi sveža biljka estragona, njeni listovi se uklanjaju i čuvaju za kasnije, a stabljike vežite kanapom / pamučnim koncem i stavite ih u posudu. Jednom kada se piletina skuva, biljku uklonite, pa će biti dodatne arome estragona, ali nije obavezno. Ostavite da se kuva oko 30 - 40 minuta. Izvadite piletinu i procedite čorbu.

Sitno naseckajte povrće, šargarepu, šalot i celer. Ostavite ih na stranu.

Komade mesa začinite solju i mlevenim biberom sa svih strana. Pospite brašnom i dobro izmešajte rukom da se svuda brašno zalepi.

Zagrejte 2 - 3 kašike maslinovog ulja u velikom tiganju. Stavite komade mesa kožom prema dole i pržite dok ne porumene sa obe strane. Uklonite i ostavite ih na toplom.

U istu masnoću, dodajući maslac, dodajte seckano povrće i dinstajte ga. Ostavite na umerenoj vatri oko 3-4 minuta uz povremeno mešanje. Kada ostane samo masnoća, deglazirajte konjakom, ostavite minut, dodajte sirće balzamiko i dodajte proceđeni bujon.

Ostavite da se kuva oko 3 minuta i dodajte piletinu, ali kožom okrenutom prema gore. Ostavite 1 minut i prelijte sosom. Sklonite sa vatre i stavite u zagrejanu rernu na 180 stepeni na oko 30 minuta.

Izvadite iz rerne i izvadite piletinu u zagrejanu posudu, a posudu ostavite u zagrejanoj rerni, ali isključenoj.

Sos od pečenja procedite kroz cediljku u šerpu. Dodajte kašičicu Dižonskog senfa, promešajte i dodajte pavlaku i začinsko bilje. Začinite solju i sa još malo mlevenog bibera i ostavite na umerenoj vatri da se tečnost smanji. Uklonite meso iz rerne i ubacite ga u tiganj, pa ga prelijte sosom. Sklonite sa ringle, poređajte porcije u tanjire za serviranje i prelijte sosom.

Biljka estragon je vrlo aromatična i vrlo pogodna za piletinu. Ovaj recept za piletinu uobičajen je u francuskoj kuhinji, a jelo možete pronaći, kako u restoranu pored puta, tako i u ekskluzivnom restoranu. Jelo je puno aroma i dobrog ukusa.

Ako ne možete da pronađete sveži estragon, koristite sušeni, ali on je važan, glavni sastojak i obavezanje , kao i konjak, a upravo to daje jedinstvenu aromu jelu. Koristi se dobar, kvalitetan alkohol, onaj koji se služi gostima.

Uživajte u dinstanoj piletini u sosu od estragona!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: