Pikantno zapečeno jelo sa makaronama i zeljem
bonapeti.rs»Recepti»Testenine»Zapečena Jela»Pikantno zapečeno jelo sa makaronama i zeljem

Pikantno zapečeno jelo sa makaronama i zeljem

Pikantno zapečeno jelo sa makaronama i zeljem
Fotografije: Iliana Parvanova
1 / 5
21/07/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema20 min.
Kuvanje30 min.
Ukupno50 min.
Porcije3
"Znamo koliko mnogo naših čitalaca više voli pikantnu kuhinju, zato smo specijalno za njih izabrali ovaj recept"

Potrebni sastojci

  • makarone - ½ pakovanja (200 g)
  • voda - oko 1.2 l
  • zelje - 7 srednjih listova
  • luk - 1 glavica
  • šargarepe - 1 komad
  • mladi luk - ½ šolje, iseckan
  • šarlan - 2 i 1/2 supene kašike (suncokretovo ulje)
  • himalajska so - 2 kašičice, ravne
  • crni biber - ½ kašičice, mleveni
  • aleva paprika - ½ kašičice
  • kumin - ½ kašičice, mleveni
  • đumbir - ¼ kašičice, u prahu
  • čubar - 2 - 3 prstohvata
  • Za preliv
  • jaja - 2 komada
  • kiselo mleko - 3 prstohvata
  • soda - 1/3 kašičice
  • kukuruzni skrob - 1 kašičica, ravna
  • tipsko brašno - 1 - 2 supene kašike, s vrha
* merne jedinice

Način pripreme

Skuvamo makarone u ključaloj vodi, posoljenoj s malo himalajske soli i ½ supene kašike šarlana (nerafinisanog suncokretovog ulja). Često mešamo drvenom pljosnatom mutilicom i čim omeknu, skidamo sa ringle.

Procedimo vodu kroz đevđir i operemo makarone hladnom vodom i ponovo iscedimo.

Sitno iseckamo oguljeni luk, mladi luk i zelje, a šargarepu ogulimo i izrendamo.

U tiganju zagrejemo 2 supene kašike šarlana. Sipamo povrće, posolimo ih s 1 ravnom kašičicom himalajske fine soli, izmešamo i tiganj poklopimo poklopcem. S vremena na vreme otklapamo kako bismo izmešali i nakon toga ponovo poklopimo. Kada zeleniš omekne, dodajemo skuvane makarone u tiganju i izmešamo.

Ubrzo skidamo sa ringle. Začinimo po ukusu himalajskom solju (1 kašičicom, ravnom), mlevenim crnim biberom, kuminom, đumbirom u prahu, alevom paprikom i čubarom.

Ostavljamo da se ohlade i za to vreme pripremamo preliv.

U posudi metalnom žicom za mućenje izmešamo jaja, kiselo mleko, sodu za hleb, himalajsku finu so, kukuruzni skrob i na kraju zgušnjavamo s malo tipskog bašna.

Raspoređujemo makarone u malu pravougaonu tepsiju koju smo prethodno podmazali šarlanom. Važno je da su se već ohladile kako se jaje ne bi zgrudvalo u mlečnoj smesi.

Ravnomerno ih prelivamo prelivom pomoću supene kašike.

Pečemo na 200°C otprilike 20-25 minuta dok se ne dobije zlatkasta boja i dok mlečni preliv ne bude gotov.

Isečemo na kvadratne komadezapečeno jelo sa makaronama i kuhinjskom špatulom ih pažljivo raspoređujemo po porcijama.

Jednostavno pikantno zapečeno jelo sa makaronama i zeljem, odgovarajuće kako za ručak, tako i za večeru.

Ukusno prolećno jelo!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni: