Način pripreme
Paradajz se opere, odsecu se poklopci i izdube se dobro.
U mleveno meso se dodaje pirinač, peršun, biber, so i čubar. Začini su po ukusu.
Pravi se smesa od kašike soli i kašike šećera.
Paradajz se namaže iznutra smesom i puni se mlevenim mesom.
Poklopci se potapaju u brašno sa unutrašnje strane i poklapaju se.
Ulje se sipa u posudu za pečenje i paradajz se poređa u nju.
Nadev od paradajza se seče na sitno i sipa se u posudu za pečenje, a ako je preostalo smese (so i šećer) takođe se sipa.
Ako je paradajz sezonski i sočan, ne dodaje se voda, ali ako nije može da se doda šolja vode.
Posuda sa spremljenim punjenim paradajzom se stavlja u rernu, zagrejanu na 230 stepeni i peku se oko 40-50 minuta pod folijom, da ne ispari sos.
Kada se skloni folija, paradajz se zapača još 30 minuta ili dok se pirinač ne skuva.
Da biste bili sigurniji možete da propržite pirinač u tiganju pre nego što ga pomešate sa mlevenim mesom.
Nek vam je ukusno uz ovaj paradajz punjen mlevenim mesom na muški način.